Mai întâi, te pun în temă
Cu această prăjitură boemă:
Nu cântă serenade la chitară
Și rezistă nemâncată doar o seară.
INGREDIENTE pentru blat
pentru sirop
- 300 ml apa
- 150 gr de zahăr
pentru glazura
- 150 gr ciocolata amaruie ( peste 50 % cacao)
- 150 ml smantana pentru frisca
pentru ganache
pentru frisca de decor
- 400 ml frisca lichida
PLAN DE LUCRU prajitura boema
- facem blatul: Separam albusurile de galbenusuri
- batem albusurile spuma. Când spuma este ferma, adaugam treptat zaharul pana obtinem o spuma lucioasa care stă “bat”. Mixam in alt bol galbenusurile, peste care turnam treptat uleiul.
- adaugam galbenusurile peste albusuri si le incorporam cu o spatula de silicon.
- turnam treptat faina amestecata cu cacao si praf de copt si omogenizam totul cu ajutorul spatulei. Compozitia obtinuta o turnam intr-o forma ( 35×25 cm) acoperita cu hartie de copt. Lasam aproximativ o jumatate de ora in cuptorul incins la 170 grade. Pentru a verifica daca blatul e facut, il „intepam” adanc cu o scobitoare in mijloc. Daca nu ramane aluat pe scobitoare, e ok.
- Pregatim siropul. Caramelizam zaharul, apoi adaugam apa si lasam sa fiarba 2-3 minute. Insiropam blatul cat este inca fierbinte. Cand blatul s-a racit, il portionam in 15 bucati egale. Daca ne-a mai ramas sirop, mai insiropam si fiecare bucata de blat.
- pregatim glazura. Incalzim smantana pentru frisca (fara a fierbe), apoi dizolvam ciocolata.
- Turnam glazura peste fiecare bucata de prajitura. Lasam sa se raceasca. Pentru crema, folosim acelasi procedeu. Incalzim smantana (fara a fierbe), apoi dizolvam complet ciocolata. Lasam la racit cateva ore macar 3-4 ore. (Eu am lasat peste noapte). Compozitia rece o mixam pana obtinem consistenta unei creme.
in alt bol mixam smantana pentru frisca de deasupra (400 ml). - Cu ajutorul unui pos, ornam fiecare prajitura cu cate un strat de crema de ciocolata, apoi un strat de frisca. Am pus deasupra cate o bucata de ciocolata.
- Prajitura boema este gata. Pofta buna!.
olivia
noiembrie 20, 2016 @ 12:09
Avem mare pofta la o asemenea prajitura,ce ne aminteste de tinerete.
Ghid Restaurante
noiembrie 22, 2016 @ 11:01
O reteta interesanta. O sa incerc si eu aceasta reteta. Multumesc!