Te-ai săturat – hai, spune – de rutină?
De gogoși, plăcintă și clătite?
Ce-ar fi să faci tortul amandină?
Transformă mofturoșii în termite
Ingrediediente pentru blat
- 6 oua
- 180 gr de zahar
- 30 ml apa
- 40 ml de ulei
- 8 linguri de faina
- 1 plic praf de copt
- 3 linguri de cacao
Ingrediente pentru crema
- 3 oua
- 150 gr de zahar
- 2 linguri cacao
- un pachet de unt (200 gr)
Pentru insiropat blatul, am folosit zeama de la un compot de visine, iar o parte din visine le-am folosit la ornat tortul. Tot pentru ornat am mai folosit 100 ml frisca (pe care am mixat-o pana a devenit ferma, bomboane m&m si ciocolata merci)
Ingrediente pentru glazura
- 150 gr de ciocolata
- 100 ml de frisca lichida
PLAN DE LUCRU tort amandina
- facem blatul: separam albusurile de galbenusuri.
- batem albusurile spuma cu apa mai intai la viteza mica a mixerului, apoi treptat crestem viteza si adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma ferma. Separat, in alt bol, mixam galbenusurile impreuna cu uleiul
Adaugam amestecul de galbenusuri peste spuma de albusuri si o omgenizam cu o spatula de silicon.
amestecul de faina cu cacao si praful de copt se presara treptat peste amestecul de albusuri si galbenusuri
- se incorporează cu o lingură de silicon. Se intinde compozitia intr-o tava (diametru 28 cm) cu peretii detasabili unsa cu unt (poza 5) si se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade aproximativ 25 de minute, pana trece testul scobitorii.
- pregatim crema: Punem pe baie de apa cele trei oua si zaharul
amestecam în continuu pana cand obtinem o consistenta precum ”ciulamaua” . Adaugam cacaua si mai tinem 2-3 minute pe foc, amestecand. Lăsăm să se răcească
untul, la temperatura camerei, este dezmortit cu mixerul. Turnam peste el, treptat, crema de cacao, care trebuie să fie si ea la temperatura camerei . Mixam pana obtinem crema.
blatul de prajitura e taiat pe jumatate.
Insiropam cu jumatate din sirop partea de jos, intindem crema
- apoi adaugam cealalta jumatate de blat si, de asemenea, insiropam.
- pregatim glazura. Incalzim frisca lichida (fara a fierbe), apoi adaugam ciocolata rupta in bucati si amestecam pana se dizolva complet.
- Imbracam tortul in glazura de ciocolata
lasam sa se raceasca complet, apoi ornam cu frisca, visine din compot si ciocolata (poza 14)
Pofta buna la tort amandina!
luiza.hurem17@yahoo.com
august 15, 2019 @ 11:47
Rețete tradiționale și aristocrate