Istvan joacă șah, e la mutare.
Cei din jur nu mai au răbdare.
„No, ce-ți ie ziua toată, baci?
Uite, trece baba cu colacii!”.
INGREDIENTE pentru aluatul de cozonac secuiesc
- 500 gr faina
- 260 ml lapte
- 7 grame de drojdie uscata
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 2 linguri zahar
- 1 ou
- 1 praf de sare
- coaja de la o portocala
- se poate folosi si esenta de vanilie sau de rom dupa preferinte
pentru uns pe deasupra
- apa, apoi 200 gr zahar (am folosit zahar brut)
PLAN DE LUCRU kurtos kalacs
Mai intai incalzim laptele intr-un ibric cu o lingurita de zahar, cu coaja de portocale și cu aromele. Amestecam cu drojdia si lasam 10-15 minute, ca sa se „umfle” drojdia.
Amestecam faina cu zaharul, oul, praful de sare. Adaugam drojdia dizolvata in laptele caldut. Framantam pana obtinem un aluat omogen (poate fi mai lipicios).
Adaugam si untul si mai framantam cu simt de raspundere macar 10 minute.
Lasam aluatul la crescut cel putin 60 minute, intr-un mediu cald.
Pentru mai multe poze cu prepararea aluatului, click aici.
Ne pregatim „ustensilele” pentru a putea infasura aluatul de kurtos. Am folosit niste borcane, pe care le-am imbracat in hartie pergament.
Din aluatul crescut formam 6 mingiute. Intindem fiecare mingiuta in parte cu sucitorul
pentru ca apoi sa taiem fasii lungi si inguste. Am folosit doua metode de decupare a aluatului
Rulam fasiile de aluat pe borcanele deja imbracate cu hartia de copt.
Le ungem cu apa, folosind o pensula de silicon.
Am vazut apoi ca o varianta mai buna ar fi de uns cu unt topit. O sa incerc si aceasta varianta, la urmatoarea runda de kurtos.
„Tavalim” cozonacul secuiesc prin zahar. Se poate sa ii dati si prin nuca de cocos, nuca macinata, scortisoara, etc. Noi am preferat doar prin zahar.
Ii lasam in cuptorul incins la 180 grade, pana se rumenesc (aproximativ 30 minute).
Ii scoatem usor de pe borcan, fara a le srica forma, apoi ii mancam.
Pofta buna la kurtos kalacs!