Dacă vrei un dulce nu prea dulce,
Fără cacao-n blat sau ciocolată
Acesta e perfect! Te duce
cu gândul la iarnă și zăpadă.
Ingrediente pentru blat (tava 25 x 35 cm)
- 8 oua
- 180 g faina
- 150 g zahar
- 1 plic praf de copt
- 1 praf sare (pentru batut albusurile)
- 50 ml ulei
ingrediente pentru crema
- 900 ml lapte
- 50 g faina
- 50 g amidon
- 200 g zahar
- 200 g unt (la temperatura camerei)
- 50 ml zeama de lamaie (strecurata prin sita, sa nu ramana pulpa)
ingrediente pentru glazura de ciocolata alba
- 200 g cicolata alba
- 30 g unt
- 50 ml smantana lichida
PLAN DE LUCRU prajitura alba ca zapada
Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma ferma. Separat, in alt bol, mixam la viteza mica galbenusurile cu uleiul adaugat treptat.
Turnam amestecul de galbenusuri peste spuma de albusuri si omogenizam cu o spatula de silicon.
Presaram apoi faina amestecata cu praful de copt (cernute) si omogenizam tot cu spatula de silicon.
Punem amestecul obtinut in tava de copt (35×25 cm) acoperita cu hartia pergament (hartie de copt). Lasam pentru aproximativ 25 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana cand blatul trece testul scobitorii.
Lasam blatul sa se raceasca, apoi il desprindem usor de pe hartia de copt. O reteta la fel de delicioasa este si prajitura cu crema alba si fructe de sezon.
Pentru crema, punem intr-un vas amestecul de faina si amidon impreuna cu zaharul. Adaugam 100 ml lapte si amestecam energic cu un tel (ca sa nu se formeze cocoloase).
Restul de lapte (800 ml lapte) il punem la fiert. Cand laptele a inceput sa fiarba, adaugam amestecul de faina si zahar si amestecam in continuu cu telul. Tinem pe foc mic pana cand obtinem o budinca. Luam de pe foc, adaugam zeama de lamaie si amestecam energic cu telul.
Adaugam treptat si untul (la temperatura camerei) si amestecam pana acesta se topeste complet. Lasam crema sa se raceasca.
Blatul racit il taiem pe jumatate
apoi intindem crema racita intre blaturi.
Pentru glazura topim pe bain-marie ciocolata alba cu untul si smantana lichida, apoi intindem deasupra prajiturii.
Lasam la frigider de preferat peste noapte, sau cel putin 4 ore.
pofta buna la prajitura alba ca zapada!