Ești la cură? Primejdie!
Trebui făcut mare efort
Să te oprești la o felie
Și nu după un sfert de tort.
INGREDIENTE pentru rulada
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri de faina
- 3 linguri ulei
- dulceata (am folosit dulceata de coacaze)
Ingrediente pentru crema
- 1000 gr iaurt gras (am folosit un borcan mare iaurt grecesc cu 10% grasime)
- 150 gr de zahar
- 400 ml smantana pentru frisca
- 10 piscoturi Savoiardi
- 500 gr fructe (am folsit capsuni, affine si zmeura)
- 20 gr gelatina
PLAN DE LUCRU tort cupola cu rulada si crema de iaurt
Mai intai pregatim rulada. Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, apoi, treptat, adaugam zaharul si mixam pana devine o spuma lucioasa ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu cele 3 linguri de ulei
Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri si omogenizam cu spatula. Se presara treptat faina si se omogenizeaza tot cu ajutorul spatulei.
Intindem compozitia intr-o tava (dimensiune cuptorului) tapetata cu foaie de copt si lasam la cuptor pana se rumeneste, aproximativ 20 minunte la 170 grade.
Intindem pe toata suprafata dulceata de coacaze, apoi rulam cu ajutorul hartiei de copt cat inca este calda foaia de blat.
Lasam rulada sa se raceasca si incepem de facem crema. Mixam smantana lichida pana obtinem frisca. Punem gelatina la hidratat in 200 ml apa rece, lasam 10 minute sa se hidrateze. Apoi punem pe foc. Amestecam pentru a se dizolva cristalele, avand grija sa nu fiarba.
Lasam sa se racoreasca cateva minute.
Amestecam zaharul cu iaurtul in alt bol. Gelatina dizolvata si adusa la temperatura camerei o adaugam peste iaurt, apoi adaugam treptat frisca si amestecam cu o spatula de silicon.
Presaram fructele (capsunile si zmeura le-am taiat in bucati, afinele le-am lasat intregi).
Acoperim un bol (diametru de 28 cm), cu folie alimentara, apoi asezam feliile de rulada asa cum se vede in poza.
Adaugam crema de iaurt.
Asezam apoi un strat de piscoturi.
Lasam la frigider cel putin 3-4 ore pentru a se inchega. De preferat sa stea peste noapte.
Apoi rasturnam tortul pe un platou si scoatem folia.
Este absolut delicios pentru ca e racoritor si nu foarte dulce.
Pofta buna la tort cupola cu rulada si crema de iaurt!