19 grade la sfârșit de mai?
Așa ceva rece mă lasă
Lângă foc, îmi fac vânt cu evantai
Mănânc înghețată falsă.
INGREDIENTE pentru blat
- 4 oua
- 120 gr. de zahar
- 90 gr faina
- 4 linguri de cacao
- 30 ml ulei
- 1 praf de sare

Ingrediente pentru budinca de vanilie
- 4 galbenusuri
- 120 gr zahar
- 400 ml lapte
- 100 gr unt
- 2 linguri faina
- 2 linguri de amidon
- esenta de vanilie
pentru insiropat blatul
- am folosit zeama de la un compot de piersici, dar se poate folosi un sirop din zahar si apa.
pentru spuma de albusuri
- 4 albusuri
- 120 gr zahar
- 75 ml apa
pentru presarat deasupra
- 30 gr ciocolata cu lapte
PLAN DE LUCRU prajitura inghetata falsa
Pentru prepararea blatului, punem intr-un bol cele 4 oua, le mixam intregi cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul, pana cand acestea isi tripleaza volumul.
Adaugam si uleiul treptat. Mixam la viteza mica.
Presaram treptat faina amestecata cu cacaua cernute, apoi incorporam cu o spatula de silicon. Am obtinut compozitia pentru blat pe care o turnam intr-o forma termorezistenta (dimensiune 30x20cm) tapetata cu hartie de copt.
Lasam la cuptorul incins pentru aproximativ 25 minute, la 180 grade, pana cand blatul trece testul scobitorii.

Lasam blatul a se raceasca, apoi inlaturam foaia de copt (poza 3). Ne pregatim sa facem crema de vanilie.
Pentru crema, punem intr-un vas galbenusurile impreuna cu zaharul si adaugam 20 ml lapte. Amestecam cu un tel.

Adaugam faina cu amidonul si mai turnam 20 ml lapte. Omogenizam cu telul.

Restul de lapte il punem pe foc si, cand acesta incepe sa fiarba, adaugam peste el amestecul de galbenusuri in fir subtire. Amestecam in continuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Lasam focul la redus si amestecam pana cand obtinem consistenta unei budinci.
Luam de pe foc si adaugam treptat untul taiat bucatele, la temperatura camerei. Omogenizam cu un tel amestecand energic pana la dizolvarea completa a untului.

Lasam crema la racit, dar trebuir sa fim atenti sa nu se formeze pojghita deasupra. Pentru a evita aceasta situatie, amestecam din cand in cand in crema.
Insiropam blatul

apoi adaugam crema de vanilie

Pentru spuma de albusuri, mixam albusurile cu un praf de sare pana cand acestea stau ferme. Intr-un ibric, amestecam zaharul cu apa si le punem pe foc. Cand incepe sa fiarba, mai lasam aproximativ 5 minute pe foc.
Turnam apoi in fir subtire peste spuma de albusuri. Mixam in continuu in tot acest timp, pana cand albusurile devin ferme. In acest fel, albusurile vor fi preparate termic. Se poate face o frisca in locul albusurilor, in functie de preferinte. Intindem spuma de albusuri peste budinca de vanilie, apoi presaram ciocolata razuita

Pofta buna la prajitura inghetata falsa!

