Ziua frumoasă
Se cunoaște la masă
Când ai, acasă,
Prăjitură delicioasă.
INGREDIENTE pentru blat
- 8 albusuri
- 180 gr faina
- 150 gr zahar
- 3 linguri cacao
- 1 plic praf de copt
- 1 praf sare (pt batut albusurile)
ingrediente pentru crema
- 8 galbenusuri
- 800 ml lapte
- 4 linguri faina
- 4 linguri amidon
- 200 gr zahar
- 400 ml smantana pentru frisca
- 10 gr gelatina (1 pliculet)
ingrediente pentru glazura
- 200 gr ciocolata amaruie (50 % cacao)
- 200 ml smantana pentru frisca
PLAN DE LUCRU prajitura delicioasa
- pentru blat, separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile spuma, cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma ferma.
- adaugam faina amestecata cu praful de copt si cacao. Amestecam cu o paleta de silicon.
- intindem compozitia intr-o tava (40×30 cm) tapetata cu hartie de copt pe fundul tavii. Forma pe care am folosit-o are peretii detasabili, pentru a putea scoate mai usor prajitura.
- bagam la cuptorul incins la 180 grade pentru apoximativ 20 de minute, pana se rumeneste . Verificam cu scobitoarea daca este facut blatul. Lasam sa se raceasca complet blatul, apoi scoatem din forma si dezlipim usor hartia de copt de pe spatele blatului. Asezam blatul in aceeasi forma in care am copt.
- Pentru crema, amestecam cu telul galbenusurile impreuna cu zaharul.
- Turnam 50 ml lapte si omogenizam.
- Adaugam si faina cu amidonul, amestecam cu telul (pt a nu se forma cocoloase), apoi turnam inca 50 ml lapte si omogenizam.
- Restul de lapte (700 ml lapte) il punem pe foc si il lasam pana ajunge la punctul de fierbere. Cand laptele a inceput sa fiarba adaugam amestecul de galbenusuri si amestecam continuu cu telul. Tinem pe foc mic pana cand obtinem o budinca. Am obtinut crema de patiserie (creme patissiere sau crema de oua) Punem gelatina in apa rece cat sa o acopere si o lasam la hidratat timp de 10 min. Apoi o dizolvam pe foc mic , atentie fara a fierbe! Adaugam gelatina dizolvata in crema calduta, apoi o lasam sa se raceasca, la temperatura camerei. Mixam smantana lichida pana obtinem frisca, apoi o incorporam usor cu spatula de silicon in crema de patiserie. Lasam la racit.
- Adaugam crema peste blat, lasam la frigider pana se intareste crema. Am pus peretii detasabili de la forma de copt, pentru a nu curge din crema.
- Pentru glazura incalzim smantana fara a fierbe, apoi adaugam ciocolata rupta in bucati mai mici. Amestecam energic pana se dizolva complet ciocolata. Turnam glazura astfel obtinuta peste crema.
- Lasam la frigider pana se intareste glazura, apoi servim si facem „mmmmmmm”
- pofta buna la prajitura delicioasa cu creme patissiere!