Dacă vei pregăti vreodată
Prajitură cu caise și cu ciocolata,
Când vei vedea ce iese din cuptor,
Vei da de-ndată rețeta tuturor.
INGREDIENTE
- 8 oua
- 220 gr faina
- 200 gr zahar tos
- 80 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 30 ml apa rece
- 500 gr caise proaspete
- 3 linguri cacao
- un praf de sare
INGREDIENTE pentru glazura
- 200 gr ciocolata (am folosit 100 gr ciocolata cu lapte, 100 gr ciocolata dark)
- 200 ml smantana pentru frisca
PLAN DE LUCRU prajitura cu caise si cu ciocolata
- separam albusurile de galbenusuri.
Mixam cu un praf de sare albusurile spuma, adaugand apa rece . Apoi, treptat, presaram 150 gr de zahar tos si mixam pana obtinem o spuma ferma.
- intr-un alt bol. turnam restul de zahar tos peste galbenusuri si mixam pana cand obtinem consistenta unei creme.
- turnam galbenusurile peste albusuri si omogenizam cu o paleta.
- adaugam uleiul si, in “ploaie”, faina amestecata cu praful de copt. Incorporam tot cu o paleta de plastic sau cu o lingura de lemn, pana obtinem compozitia.
- intindem jumatate din compozitia obtinuta intr-o tava 40×30 cm, tapetata cu hartie de copt. (am folosit o tava cu peretii detasabili) Restul de aluat il amestecam cu cacaoa cernuta,
apoi turnam uniform in tava. Cu ajutorul unei lingurite, modelam in forma de cercuri cele doua tipuri de aluat. Apoi adaugam caisele (spalate, taiate pe jumatate si uscate cu un servetel absorbant)
- lasam aproximativ 30 de minute in cuptorul incins la 170 grade, pana se rumeneste. Verificam cu testul scobitorii
- Scoatem prajitura din cuptor. O lasam sa se raceasca complet, apoi pregatim glazura.
- Incalzim smantana (fara a ajunge la punctul de fierbere), apoi adaugam ciocolata rupta bucati mai mici. Amestecam energic pana la dizolvarea completa a ciocolatei.
- Turnam glazura peste prajitura,
apoi o lasam la frigider pana se intareste glazura. De preferat peste noapte, dar, daca nu aveti rabdare, macar 3-4 ore.
- pofta buna la prajitura cu caise si cu ciocolata!