La cina luată-n tihnă pe-nserat
La mic dejun, la prânz, sau între ele
Nu este nimic mai minunat
Decât o prăjitură de cinci stele.
INGREDIENTE pentru blat (tava 40×25 cm)
- 6 oua
- 150 gr faina
- 100 gr zahar tos
- 30 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 3 linguri cacao
- 20 ml apa
- 1 praf de sare
pentru caramel
- am folosit 300 gr caramelo (de la Delatte)
pentru budinca
- 3 oua
- 500 ml lapte
- 3 linguri faina
- 2 linguri amidon
- 1 lingura cacao
- 80 gr zahar
- 100 gr ciocolata dark (cu 50 % cacao)
pentru glazura ganache
- 200 gr ciocolata dark (cu 50 % cacao)
- 200 ml smantana dulce
PLAN DE LUCRU prajitura cu caramel si budinca de ciocolata
- separam albusurile de galbenusuri.Mixam albusurile spuma cu apa si cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul tos si mixam pana obtinem o spuma care sta “bat”.
- intr-un alt bol mixam galbenusurile cu uleiul.
- turnam galbenusurile peste albusuri si omogenizam cu o paleta.
- adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si cacaua (cernute)si incorporam tot cu o paleta de silicon, pana obtinem compozitia.
- intindem compozitia obtinuta intr-o tava 40×25 cm (am folosit o forma cu peretii detasabili), tapetata cu hartie de copt pe fundul tavii pentru a desprinde usor prajitura.
- bagam la cuptorul incins pentru apoximativ 25 minute la 175 grade pana se rumeneste frumos si trece testul scobitorii
- Lasam sa se raceasca in tava prajitura, apoi o desprindem usor si o taiem pe jumatate longitudinal. Ungem partea de jos cu un strat de caramel.
- Lasam deoparte pana pregatim crema.
- Pentru crema frecam ouale intregi cu zaharul cu ajutorul unui tel. Adaugam faina si amidonul (cernute) si amestecam tot cu telul. Separat punem laptele pe foc si, cand acesta este fierbinte (nu trebuie sa fiarba), il adaugam (in fir subtire) peste crema de oua. Punem iar pe foc mic si lasam sa fiarba pana se ingroasa crema si obtinem consistenta unei budinci. Avem grija sa nu coaguleze ouale (ca la omleta). De aceea trebuie amestecat incontinuu si la foc mic pana obtinem budinca. Apoi luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta in bucati. Lasam crema sa se raceasca si apoi intindem uniform peste stratul de caramel. Acoperim cu cealalta jumatate de blat (eu am pus si peretii de la forma de copt).
- Pentru glazura ganache punem smantana pe foc la incalzit (adusa la punctul de fierbere, dar fara a fierbe!!!). Apoi adaugam ciocolata rupta in bucati si amestecam energic pana la dizolvarea completa a ciocolatei. Lasam cateva minute sa se racoreasca, apoi turnam peste prajitura. Lasam la frigider pana cand se intareste glazura, apoi indepartam peretii de la forma de copt. Portionam prajitura cu caramel si budinca de ciocolata dupa plac si servim cu mare pofta.
- savurati prajitura cu caramel si budinca de ciocolata!