PRAJITURA CU CARAMEL SI BUDINCA DE CIOCOLATA

La cina luată-n tihnă pe-nserat
La mic dejun, la prânz, sau între ele
Nu este nimic mai minunat
Decât o prăjitură de cinci stele.

INGREDIENTE pentru blat (tava 40×25 cm)

  • 6 oua
  • 150 gr faina
  • 100 gr zahar tos
  • 30 ml ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 3 linguri cacao
  • 20 ml apa
  • 1 praf de sareprajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 1

pentru caramel

pentru budinca

  • 3 oua
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingura cacao
  • 80 gr zahar
  • 100 gr ciocolata dark (cu 50 % cacao)prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 9

pentru glazura ganache

  • 200 gr ciocolata dark (cu 50 % cacao)
  • 200 ml smantana dulce

PLAN DE LUCRU prajitura cu caramel si budinca de ciocolata

  1. separam albusurile de galbenusuri.prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 2Mixam albusurile spuma cu apa si cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul tos si mixam pana obtinem o spuma care sta “bat”.
  2. intr-un alt bol mixam galbenusurile cu uleiul.prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 3
  3. turnam galbenusurile peste albusuri si omogenizam cu o paleta.prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 4
  4. adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si cacaua (cernute)prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 5si incorporam tot cu o paleta de silicon, pana obtinem compozitia.prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 6
  5. intindem compozitia obtinuta intr-o tava 40×25 cm (am folosit o forma cu peretii detasabili), tapetata cu hartie de copt pe fundul tavii pentru a desprinde usor prajitura.
  6. bagam la cuptorul incins pentru apoximativ 25 minute la 175 grade pana se rumeneste frumos si trece testul scobitoriiprajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 7
  7. Lasam sa se raceasca in tava prajitura, apoi o desprindem usor si o taiem pe jumatate longitudinal. Ungem partea de jos cu un strat de caramel.prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 8
  8. Lasam deoparte pana pregatim crema.
  9. Pentru crema frecam ouale intregi cu zaharul cu ajutorul unui tel. Adaugam faina si amidonul (cernute) si amestecam tot cu telul. Separat punem laptele pe foc si, cand acesta este fierbinte (nu trebuie sa fiarba), il adaugam (in fir subtire) peste crema de oua. prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 10Punem iar pe foc mic si lasam sa fiarba pana se ingroasa crema si obtinem consistenta unei budinci. Avem grija sa nu coaguleze ouale (ca la omleta). De aceea trebuie amestecat incontinuu si la foc mic pana obtinem budinca. Apoi luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta in bucati. prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 11Lasam crema sa se raceasca si apoi intindem uniform peste stratul de caramel. prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 12Acoperim cu cealalta jumatate de blat (eu am pus si peretii de la forma de copt).
  10. Pentru glazura ganache punem smantana pe foc la incalzit (adusa la punctul de fierbere, dar fara a fierbe!!!). Apoi adaugam ciocolata rupta in bucati si amestecam energic pana la dizolvarea completa a ciocolatei. Lasam cateva minute sa se racoreasca, apoi turnam peste prajitura.prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 13 Lasam la frigider pana cand se intareste glazura, apoi indepartam peretii de la forma de copt.prajitura cu caramel si crema de ciocolata poza 14 Portionam prajitura cu caramel si budinca de ciocolata dupa plac si servim cu mare pofta.prajitura cu caramel si budinca de ciocolata
  11. savurati prajitura cu caramel si budinca de ciocolata! prajitura cu caramel si budinca de ciocolata

 


1 Comment
Leave Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright Retete-haplea.ro 2010-2020