Inauguram astazi o noua rubrica pe retete-haplea. Unul dintre prietenii site-ului nostru a decis sa intre in randul bucatarilor amatori. Iata prima sa „opera”, cu promisiunea ca va recidiva in cadrul rubricii „Retetele bulgarului”. Ii uram succes si … sa aiba grija la silueta.
INGREDIENTE
- 1,2 kg fileuri de biban fără piele
- 2 lămâi
- 100 ml vin alb sec
- 2 linguri ulei de măsline
- Ierburi de Provence
- Sare, oregano, câteva fire de lemongrass (sau mentă), boabe de piper alb şi verde
PLAN DE LUCRU
- Lăsăm fileurile la decongelat, absorbind – când sunt dezgheţate – excesul de apă, cu un şervet.
- Ungem cu o lingură de ulei de măsline fundul unei tăvi (metalică sau din sticlă termorezistentă). Tăiem rondele una dintre lămâi, obţinând astfel un „pat” pentru fileuri. Adăugăm – peste ulei şi rondele – vinul, boabele de piper alb şi verde, firele de lemongrass (sau mentă) şi un pic de oregano, pentru o bază de evaporare.
- Pe patul de lămâi, aşezăm fileurile de biban, după ce le-am sărat pe ambele părţi şi le-am „tapetat” cu ierburi de Provence (din abundenţă). În funcţie de gust, odată cu sarea, putem adăuga şi piper (alb şi verde) râşnit. Stoarcem cea de a doua lămâie peste fileuri.
- Pentru că nu vom acoperi tava (cu capac sau folie de aluminiu), va trebui să ungem faţa superioară a fileurilor, prin picurare, cu o lingură de ulei de măsline. Vom evita astfel carbonizarea ierburilor de Provence şi vom obţine o rumenire ispititoare.
- Introducem tava în cuptorul încins în prealabil, unde va rămâne aproximativ o oră (în funcţie de grosimea fileurilor şi puterea calorică), până când peştele capătă o nuanţă specifică rumenirii.
- Vă sugerăm o garnitură de cartofi şi morcovi sote sau/şi piure de fenicul.
- Vă recomandăm să asociaţi acestui preparat o sticlă de vin rose „Măiastru”, de la Crama Oprişor.
Simona
ianuarie 14, 2014 @ 21:39
De mult timp n-am mai mancat biban..
Alina Vicu
ianuarie 15, 2014 @ 10:25
O bunatate! Ma autoinvit la o portie. 🙂
Degustatorul
ianuarie 15, 2014 @ 12:31
Nu arata spectaculos, dar are un gust senzational! Verificat!
mihaela
ianuarie 15, 2014 @ 16:26
peste nu refuz niciodata! Si mai ales biban 🙂
Laura Nechita
ianuarie 15, 2014 @ 16:56
Foarte misto! Din partea mea, pestele este the best!
coco
ianuarie 16, 2014 @ 10:26
iubesc tare mult pestele sub orice forma!
p.s. am facut aseara supa crema de telina 🙂
Liana@Transylvanian Kitchen
ianuarie 17, 2014 @ 09:57
Mult succes ‘bulgarului’! Prima reţetă e foarte reuşită!
Timea
ianuarie 18, 2014 @ 20:33
Bun pestele asa aromat!
Cristina
ianuarie 21, 2014 @ 08:35
Nu am mancat de mult timp biban, iar al tau este bine aromat… BUN!!!
Maria
ianuarie 22, 2014 @ 21:29
Foarte apetisant bibanul, iar vinul rose merge perfect !
Degustatorul
ianuarie 28, 2014 @ 11:18
Vinul a fost – de fapt – „impresarul” acestui preparat. Am mai spus, doar felul în care arăta farfuria nu m-ar fi convins. Până la urmă, a fost delicios!
Bubulina
februarie 9, 2014 @ 08:59
O retete mult mai buna decat cea de pe ambalajul fileurilor de biban. Le-am facut pe ambele si asta a Bulgarului a fost clar mai buna. Multumesc!
Violeta Movila
februarie 14, 2014 @ 15:25
Pe cand o noua reteta a Bulgarului?
Daria
octombrie 2, 2014 @ 08:57
O reteta foarte buna, am incercat-o si a iesit foarte gustoasa.