BIBAN LA CUPTOR CU IERBURI DE PROVENCE

Inauguram astazi o noua rubrica pe retete-haplea. Unul dintre prietenii site-ului nostru a decis sa intre in randul bucatarilor amatori. Iata prima sa „opera”, cu promisiunea ca va recidiva in cadrul rubricii „Retetele bulgarului”. Ii uram succes si … sa aiba grija la silueta.

IMG_0019

INGREDIENTE

  • 1,2 kg fileuri de biban fără piele
  • 2 lămâi
  • 100 ml vin alb sec
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Ierburi de Provence
  • Sare, oregano, câteva fire de lemongrass (sau mentă), boabe de piper alb şi verde

 

PLAN DE LUCRU

 

  1. Lăsăm fileurile la decongelat, absorbind – când sunt dezgheţate – excesul de apă, cu un şervet.
  2. Ungem cu o lingură de ulei de măsline fundul unei tăvi (metalică sau din sticlă termorezistentă). Tăiem rondele una dintre lămâi, obţinând astfel un „pat” pentru fileuri. Adăugăm – peste ulei şi rondele – vinul, boabele de piper alb şi verde, firele de lemongrass (sau mentă) şi un pic de oregano, pentru o bază de evaporare.
  3. Pe patul de lămâi, aşezăm fileurile de biban, după ce le-am sărat pe ambele părţi şi le-am „tapetat” cu ierburi de Provence (din abundenţă). În funcţie de gust, odată cu sarea, putem adăuga şi piper (alb şi verde) râşnit. Stoarcem cea de a doua lămâie peste fileuri.
  4. Pentru că nu vom acoperi tava (cu capac sau folie de aluminiu), va trebui să ungem faţa superioară a fileurilor, prin picurare, cu o lingură de ulei de măsline. Vom evita astfel carbonizarea ierburilor de Provence şi vom obţine o rumenire ispititoare.
  5. Introducem tava în cuptorul încins în prealabil, unde va rămâne aproximativ o oră (în funcţie de grosimea fileurilor şi puterea calorică), până când peştele capătă o nuanţă specifică rumenirii.
  6. Vă sugerăm o garnitură de cartofi şi morcovi sote sau/şi piure de fenicul.
  7. Vă recomandăm să asociaţi acestui preparat o sticlă de vin rose „Măiastru”, de la Crama Oprişor.

BIBAN DE MARE


14 Comments
Simona

ianuarie 14, 2014 @ 21:39

Reply

De mult timp n-am mai mancat biban..

Alina Vicu

ianuarie 15, 2014 @ 10:25

Reply

O bunatate! Ma autoinvit la o portie. 🙂

Degustatorul

ianuarie 15, 2014 @ 12:31

Reply

Nu arata spectaculos, dar are un gust senzational! Verificat!

mihaela

ianuarie 15, 2014 @ 16:26

Reply

peste nu refuz niciodata! Si mai ales biban 🙂

Laura Nechita

ianuarie 15, 2014 @ 16:56

Reply

Foarte misto! Din partea mea, pestele este the best!

coco

ianuarie 16, 2014 @ 10:26

Reply

iubesc tare mult pestele sub orice forma!
p.s. am facut aseara supa crema de telina 🙂

Liana@Transylvanian Kitchen

ianuarie 17, 2014 @ 09:57

Reply

Mult succes ‘bulgarului’! Prima reţetă e foarte reuşită!

Timea

ianuarie 18, 2014 @ 20:33

Reply

Bun pestele asa aromat!

Cristina

ianuarie 21, 2014 @ 08:35

Reply

Nu am mancat de mult timp biban, iar al tau este bine aromat… BUN!!!

Maria

ianuarie 22, 2014 @ 21:29

Reply

Foarte apetisant bibanul, iar vinul rose merge perfect !

Degustatorul

ianuarie 28, 2014 @ 11:18

Reply

Vinul a fost – de fapt – „impresarul” acestui preparat. Am mai spus, doar felul în care arăta farfuria nu m-ar fi convins. Până la urmă, a fost delicios!

Bubulina

februarie 9, 2014 @ 08:59

Reply

O retete mult mai buna decat cea de pe ambalajul fileurilor de biban. Le-am facut pe ambele si asta a Bulgarului a fost clar mai buna. Multumesc!

Violeta Movila

februarie 14, 2014 @ 15:25

Reply

Pe cand o noua reteta a Bulgarului?

Daria

octombrie 2, 2014 @ 08:57

Reply

O reteta foarte buna, am incercat-o si a iesit foarte gustoasa.

Leave Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright Retete-haplea.ro 2010-2020