Tortul cu bezea și cremă de vanilie
Merge precum tramvaiul pe linie
La orice ocazie, dragii mei
La mulți ani, Andreea! La mulți ani, Andrei!
INGREDIENTE pentru blatul de bezea
- 4 albusuri
- 150 gr zahar (eu am folosit zahar tos, se poate folosi foarte bine zahar pudra)
- 1 lingurita amidon
- 1 lingura zeama de lamaie (se poate folosi si otet de vin)
pentru blatul ciocolatos
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 200 gr unt
- 150 gr zahar
- 100 gr faina
- 2 linguri cacao
- 3 galbenusuri
- 2 oua intregi
pentru crema
- 4 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 3 linguri faina
- 2 linguri amidon
- 120 gr zahar
- 100 gr unt (la temperatura camerei)
- esenta de vanilie sau pastaie de vanilie
pentru decor
- 50 gr fulgi de ciocolata
- bomboane raffaello
PLAN DE LUCRU tort ciocolatos cu blat de bezea si crema de vanilie
- Blat de bezea: batem albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Trebuie mixat bine pana se dizolva zaharul tos. Presaram apoi amidonul cernut si zeama de lamaie si incorporam usor cu o spatula.
- Desenam pe hartia de copt un cerc cu diametru de 24 cm, apoi asezam albusurile spuma in acest cerc, astfel incat sa semene cu un blat.Lasam la cuptorul incins la 110 grade timp de 2 ore.
- Lasam blatul de bezea sa se raceasca in cuptor. Am preparat blatul seara si l-am lasat sa se raceasca pana dimineata. Un pont pentru a se dezlipi mai usor blatul de pe hartia de copt este de a unge cu putin ulei hartia de copt inainte de a intinde bezeaua.
- pentru blatul ciocolatos topim ciocolata cu untul pe bain-marie. Luam de pe foc, dar lasam vasul deasupra apei. Adaugam zaharul, amestecam ca sa se dizolve zaharul. Lasam sa se raceasca. Mixam ouale intregi impreuna cu galbenusurile, apoi le adaugam peste ciocolata topita si incorporam usor cu o spatula de silion. Presaram faina amestecata cu cele 2 linguri de cacao. (cernute). Compozitia obtinuta o turnam intr-o forma cu pereti detasabili, acoperita cu hartie de copt (diametru 24 cm).
- Bagam la cuptor la 170 grade pentru 30 minute. Lasam apoi blatul sa se raceasca complet, apoi il scoatem pe un platou.
- Preparam crema ca la Pavlova cu crema de vanilie. Click aici pentru poze.
- Amestecam cu telul galbenusurile impreuna cu zaharul.
- Turnam 25 ml lapte si omogenizam.
- Adaugam si faina cu amidonul, amestecam continuu cu telul (pentru a nu se forma cocoloase), apoi turnam inca 25 ml lapte si omogenizam.
- Restul de lapte (450 ml lapte) il punem la fiert impreuna cu esenta de vanilie sau semintele de la pastaia de vanilie. Cand laptele a inceput sa fiarba adaugam amestecul de galbenusuri si amestecam continuu cu telul, tinem pe foc mic pana cand obtinem o budinca. Lasam la racit.
- Mixam untul, apoi adaugam treptat din budinca si mixam pana obtinem crema finala.
- Asamblare tort ciocolatos cu blat de bezea si crema de vanilie: asezam pe platou blatul ciocolatos, apoi adaugam jumatate din crema de vanilie. Peste crema asezam blatul de bezea, apoi restul de crema. Ornam dupa plac. Eu am presarat fulgi de ciocolata cu lapte si am pus cateva bomboane raffaello.
- Pofta buna la tort ciocolatos cu blat de bezea si crema de vanilie.