Colecționez zile frumoase de vară.
Când e urât afară, înăuntru-s foc și pară
Atâta ploaie e mai ușor să înduri
Dacă faci ce fac eu: prăjituri.
INGREDIENTE pentru blat (tava 25×35)
- 8 albusuri
- 80 gr faina
- 200 gr zahar
- 100 gr mac
- 1 plic praf de copt
- 1 praf sare (pt batut albusurile)
Ingrediente pentru crema
- 8 galbenusuri
- 800 ml lapte
- 4 linguri faina
- 4 linguri amidon
- 200 gr zahar
- 200 gr unt (la temperatura camerei)
- zahar vanilat sau esenta de vanilie
Ingrediente pentru topping
- 100 gr biscuiti (am folosit petit beurre)
- 150 ml lapte pentru inmuiat biscuitii
- 100 gr ciocolata neagra (peste 50 % cacao)
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 150 ml smantana pentru frisca
PLAN DE LUCRU prajitura Tosca
Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri. Mixam cu un praf de sare albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma ferma.
Adaugam macul si il incorporam usor cu o spatula de silicon.
Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt si omogenizam tot cu paleta de silicon. Punem aluatul obtinut in tava de copt acoperita cu hartia pergament. Lasam pentru aproximativ 25 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana cand blatul trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il desprindem usor de pe hartia de copt.
Pentru budinca, punem intr-un vas galbenusurile impreuna cu zaharul (zahar vaniliat, sau adaugam esenta) si le amestecam cu telul.
Adaugam 50 ml lapte, apoi adaugam si faina cu amidonul si amestecam cu telul (pentru a nu se forma cocoloase). Turnam inca 50 ml lapte si omogenizam.
Restul de lapte (700 ml lapte) il punem la fiert. Cand laptele a inceput sa fiarba, adaugam amestecul de galbenusuri si amestecam in continuu cu telul, tinem pe foc mic pana cand obtinem o budinca. Adaugam untul la temperatura camerei, taiat cubulete si amestecam energic cu telul pana la topirea completa a untului.
Lasam crema sa se raceasca, timp in care mai amestecam in ea pentru a nu se forma pojghita deasupra. Am folosit aceeasi crema delicioasa de vanilie si la prajitura imperial.
Cand s-a racit crema, o putem adauga peste blatul de mac.
Apoi adaugam biscuitii inmuiati in lapte.
Pentru glazura, punem pe foc smanatana pentru frisca, fara a ajunge la punctul de fierbere, apoi adaugam ciocolata rupta in bucati si amestecam pana la dizolvarea completa a ciocolatei. Turnam glazura peste prajitura.
Lasam prajitura sa se raceasca cel putin 3-4 ore sa se poata intari crema si glazura. De preferat sa stea peste noapte, pentru cei care au rabdare.
pofta buna la prajitura tosca!