CROISSANTE CU NUTELLA SI ZAHAR BRUN

Vă avertizez: acest croissant
E atât de bun, încât e enervant.
Cu siguranță nu-ți ajunge-un exemplar
Vei dori să-nfuleci 2-3 măcar

INGREDIENTE pentru blat

  • 300 gr faina
  • 80 gr unt la temp camerei
  • 40 gr zahar pudra
  • 2 oua
  • 1 praf de sare

croissante cu nutella poza 1

pentru maia

  • 30 ml lapte
  • 25 gr drojdie
  • 20 gr faina
  • 1 lingurita de zahar

 

pentru umplutura

  • 100 gr nutella

 

PLAN DE LUCRU croissante cu nutella

  1. preparam maiaua dizolvand drojdia in laptele caldut, impreuna cu faina si cu zaharul. O lasam sa isi tripleze volumul
    preparam aluatul: amestecam faina cu zaharul, apoi framantam impreuna cu untul si ouale timp de aproximativ 10 minute.
  2. Incorporam maiaua si mai framantam cinci minute.
  3. lasam la dospit macar 30 de minute, pana isi dubleaza volumulcroissante cu nutella poza 2
  4. pudram cu faina si intindem aluatul intr-o foaie rotunda cu ajutorul sucitorului. Taiem in triunghiuri
  5. punem o lingura de umplutura la baza triunghiului croissante cu nutella poza 3
  6. am facut cateva si cu dulceata de smochinecroissante cu nutella poza 5
  7. rulam si ungem croissantele cu galbenus pe deasupracroissante cu nutella poza 6croissante cu nutella poza 4
  8. lasam in cuptorul incins pana se rumenesc (aproximativ 15 minute) croissante cu nutellacroissante cu nutella poza 8 croissante cu nutella poza 9

Una dintre legendele care circulă despre croissant, notată în Larousse Gastronomique din 1938, istoriseşte cum croissantul (literal, semilună în limba franceză) ar fi apărut prima oară în cuptoarele brutarilor din Budapesta, în 1686, când otomanii asediau oraşul de pe malul Dunării. Potrivit historia.ro, pentru a ajunge tocmai în inima citadelei, turcii au săpat tuneluri. Brutarii, lucrând noaptea, au auzit zgomotele şi au dat alarma. Invadatorii au fost alungaţi şi brutarilor care salvaseră Budapesta li s-a dat voie să pregătească o specialitate de patiserie în forma unei… semilune, emblema drapelului otoman. Alţi istorici ai gastronomiei sunt de părere că povestea cu tunelurile otomane e adevărată, însă anul e 1683, iar oraşul de pe Dunăre e… Viena!


3 Comments
coco

august 3, 2015 @ 20:12

Reply

cu gem nu avem?
reteta aceasta o folosea mama, dar ne facea cu gem, nu se gasea crema de ciocolata!

Sorina

august 6, 2015 @ 22:13

Reply

Arata splendid!!! Nici nu vreau sa ma gandesc cat sunt de bune!

Leave Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright Retete-haplea.ro 2010-2020