Vă avertizez: acest croissant
E atât de bun, încât e enervant.
Cu siguranță nu-ți ajunge-un exemplar
Vei dori să-nfuleci 2-3 măcar
INGREDIENTE pentru blat
- 300 gr faina
- 80 gr unt la temp camerei
- 40 gr zahar pudra
- 2 oua
- 1 praf de sare
pentru maia
- 30 ml lapte
- 25 gr drojdie
- 20 gr faina
- 1 lingurita de zahar
pentru umplutura
- 100 gr nutella
PLAN DE LUCRU croissante cu nutella
- preparam maiaua dizolvand drojdia in laptele caldut, impreuna cu faina si cu zaharul. O lasam sa isi tripleze volumul
preparam aluatul: amestecam faina cu zaharul, apoi framantam impreuna cu untul si ouale timp de aproximativ 10 minute. - Incorporam maiaua si mai framantam cinci minute.
- lasam la dospit macar 30 de minute, pana isi dubleaza volumul
- pudram cu faina si intindem aluatul intr-o foaie rotunda cu ajutorul sucitorului. Taiem in triunghiuri
- punem o lingura de umplutura la baza triunghiului
- am facut cateva si cu dulceata de smochine
- rulam si ungem croissantele cu galbenus pe deasupra
- lasam in cuptorul incins pana se rumenesc (aproximativ 15 minute) croissante cu nutella
Una dintre legendele care circulă despre croissant, notată în Larousse Gastronomique din 1938, istoriseşte cum croissantul (literal, semilună în limba franceză) ar fi apărut prima oară în cuptoarele brutarilor din Budapesta, în 1686, când otomanii asediau oraşul de pe malul Dunării. Potrivit historia.ro, pentru a ajunge tocmai în inima citadelei, turcii au săpat tuneluri. Brutarii, lucrând noaptea, au auzit zgomotele şi au dat alarma. Invadatorii au fost alungaţi şi brutarilor care salvaseră Budapesta li s-a dat voie să pregătească o specialitate de patiserie în forma unei… semilune, emblema drapelului otoman. Alţi istorici ai gastronomiei sunt de părere că povestea cu tunelurile otomane e adevărată, însă anul e 1683, iar oraşul de pe Dunăre e… Viena!
coco
august 3, 2015 @ 20:12
cu gem nu avem?
reteta aceasta o folosea mama, dar ne facea cu gem, nu se gasea crema de ciocolata!
Sorina
august 6, 2015 @ 22:13
Arata splendid!!! Nici nu vreau sa ma gandesc cat sunt de bune!