Mi-a scris Moș Crăciun – dragul de el! –
Că trece pe la mine la sfârșitul lunii
Că a fost moș cuminte și că și-ar dori
Un tort ciocolătos cu cremă caramel.
INGREDIENTE pentru blat
- 5 oua
- 150 gr faina
- 150 gr zahar
- 150 gr unt la temperatura camerei
- 150 gr ciocolata (am folosit ciocolata dark cu 55% cacao)
- 1 plic praf de copt
ingrediente pentru crema
ingrediente pentru topping
- 50 gr ciocolata (dark)
- bomboane Ferrero Rocher
PLAN DE LUCRU tort ciocolatos cu crema caramel
- Primul pas in prepararea blatului de tort este sa topim ciocolata pe baie de abur . Apoi o lasam deoparte sa se raceasca (sa ajunga la temperatura camerei).
- Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar, pana obtinem o bezea ferma (poza 2).
- Separat in alt bol mixam untul, apoi adaugam zaharul si ciocolata topita (mixam in continuu).
Adaugam si mixam rand pe rand galbenusurile,
apoi presaram faina amestecata cu praful de copt
si omogenizam tot cu mixerul la viteza mica.
- Adaugam spuma de albusuri peste acest amestec si omogenizam cu o spatula de plastic (silicon).
Compozitia obtinuta o asezam intr-o forma (diametru 24cm) tapetata cu hartie de copt pe fundul tavii, iar peretii laterali ii ungem cu unt.
- Lasam aproximativ 30 de minute in cuptorul incins la 175 grade, pana trece testul scobitorii.
Lasam blatul sa se raceasca complet apoi il scoatem din forma si indepartam hartia de copt. Taiem blatul pe jumatate, longitudinal
- Pregatim crema. Mixam mascarponele cat sa se „dezmorteasca” putin, apoi adaugam treptat din caramel. Mixam in continuare pana la omogenizarea completa.
- Punem jumatate din crema la mijlocul tortului,
iar cu restul de crema imbracam tortul in exterior. Ornam dupa plac cu ciocolata (topita la bain-marie). Noi am desenat o panza de paianjen si am ornat cu bomboane Ferrero Rocher.
- Lasam tortul in friger sa se intareasca crema (macar 3-4 ore), apoi servim cu mare pofta.
Pofta buna la tort ciocolatos cu crema caramel