PAINE CU UN GRAM DE DROJDIE (A LA CHEF BONTEA)

Măi să fie! Ce tristețe!
Îmi număr drojdia: 3 pliculețe
Unde mai găsesc, habar nu am
Fac, după chef Bontea, o pâine cu un gram.

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 1 gram de drojdie uscata
  • 780 ml apa
  • 20 gr sara

PLAN DE LUCRU paine cu un gram de drojdie

Trebuie spus din start ca este cea mai buna paine pe care am facut-o vreodata in casa. Mai aveam foarte putina drojdie uscata in casa, am incercat tot felul de variante cu maia din bere si faina, cu praf de copt, paine cu bere ș.a. Într-o seara, am vazut clipul cu chef Bontea și, cum se spune prin spoturile publicitare, „mi-a schimbat viata”.
Nu sunt mare mancator de paine, asa ca am facut cu numai jumatate din cantitati: 500 grame de faina, un „praf” de drojdie, 390 ml de apa, 10 gr. de sare. Am mai micsorat si timpul de productie.

Amestecam faina cu sarea si cu drojdia uscata (cam cat putem lua cu coada unei lingurite). Adaugam apa. Framantam aproximativ 10 minute, pana obtinem un aluat elastic.

Ungem o tava dreptunghiulara (sau patrata) cu ulei.

Intindem aluatul in tava,

acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam la temperatura camerei.
Dupa 4 ore, unim colturile colturile dreptunghiului

paine cu un gram de drojdie

si intindem din nou.

Mai lasam 3 ore (chef Bontea a lasat 4 ore, daca aveti timp si rabdare, lasati 4 ore), apoi repetam operatiunea cu unitul colturilor. Intindem.
Dupa alte trei ore (sau patru, daca respectam intocmai reteta lui chef Bontea), mai unim o data colturile si intindem.
Mai lasam 30 de minute și formam o paine din aluat.

Bagam in cuptorul incins la 220 de grade (chef Bontea a incalzit cuptorul la 250 de grade) si lasam 40 de minute.
Pofta buna la paine cu un gram de drojdie facuta in casa.

paine cu un gram de drojdie
paine cu un gram de drojdie

Leave Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright Retete-haplea.ro 2010-2020