Inca nu v-ati decis ce tort sa faceti pentru Revelion? Aceasta este o reteta garantata de Haplea, care, asa cum v-ati dat seama, este un mare amator de dulciuri.
Ce iti trebuie pentru blat (poza 1):
– 6 oua
– 220gr faina
– 200 gr zahar
– 60 ml ulei
– 1 plic praf de copt
– 5 linguri cacao
– esenta de vanilie
Pt insiropat blatul (poza 11):
– 200 ml apa
– 3 linguri zahar
– 1 espresso
Pt crema (poza 16):
– 250 gr mascarpone
– 300 ml frisca
– 4 linguri zahar pudra
Pt glazura (poza 23):
– 160 gr ciocolata neagra
– 40 gr unt
– 100 ml frisca
Plan de lucru:
– Intr-un bol amestecam faina, praful de copt si cacao (poza 2). Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, apoi spre final adaugam jumatate din cantitatea de zahar, pana obtinem o spuma teapana (pozele 3 si 4).
– Galbenusurile le mixam cu restul de zahar, pana se dubleaza volumul (pozele 5 si 6).
– Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri si omogenizam cu o spatula (pozele 7 si 8). Turnam treptat uleiul, il incorporam cu ajutorul spatulei, apoi adaugam amestecul de faina si omogenizam cu aceeasi spatula (poza 9). Compozitia obtinuta o aseazam intr-o forma de copt (diametru 26 cm) tapetata cu hartie de copt (poza 10 ). Lasam la cuptorul incins pentru circa 30 minute la 180 grade, pana trece testul scobitorii. (pozele 14 si 15)
– Cat timp sta blatul la cuptor, pregatim siropul (poza 11). Apa cu zaharul le-am lasat pe foc pana s-a dizolvat zaharul, apoi am adaugam espresso (pozele 12 si 13). Lasam la racit.
– Pregatim crema (poza 16). Miaxam mascarponele cu zaharul pudra (poza 17) pana obtinem o crema (poza 18). Separat, in alt bol, preparam frisca. Adaugam frisca peste crema mascarpone si amestecam cu o spatula (poza 19). Obtinem crema (poza 20).
– Dupa ce s-a racit blatul il taiem in 3 (poza 21). Apoi asamblam tortul; pe un platou asezam pe rand cate o bucata de blat insiropam bine apoi acoperim cu jumatate de crema (poza 22). Acoperim cu a treia bucata de blat. Pe aceasta nu am mai insiropat-o pentru a se prinde mai bine glazura de ciocolata.
– Pentru glazura (poza 23), punem ciocolata impreuna cu untul pe baie de abur (poza 24). Cand ciocolata incepe sa se topeasca adaugam si frisca lichida si mai lasam pe foc pana se dizolava de tot ciocolata (poza 25). Ornam tortul, apoi lasam peste noapte la racit (poza 26)
– La multi ani! (poza 27).
Timp de preparare: 120 minute (fara timpul cat sta la frigider).
Pret: 40 lei (depinde de locul de unde cumparati ingredientele si de inflatie)
Rocsy Ciobanu
decembrie 28, 2012 @ 10:51
Mmmm servesc si eu ca imi place…
Buburuza Bubu
decembrie 28, 2012 @ 19:13
Cu siguranta DELICIOS!
Adriana
decembrie 28, 2012 @ 20:08
Bun, bun. De trecut pe listă!
Dohotariu-Avram Alina
decembrie 28, 2012 @ 21:59
Bun, bun, tare bun!
adnia
decembrie 29, 2012 @ 08:06
Haplea, m-ai nimerit cu tortul asta…ca si eu mi-a dependenta de dulciuri!
hapleablog
decembrie 29, 2012 @ 18:11
Si noua ne-a placut acest tort!
fantezie in bucatarie
decembrie 29, 2012 @ 08:42
delicios acest tort si crema e pe placul meu!!like,like!!
hapleablog
decembrie 29, 2012 @ 18:11
Multumesc frumos!
FELIS
decembrie 29, 2012 @ 10:28
La multi ani!.. Un An Nou mai bun, cu sanatate si cat mai multe realizari!
hapleablog
decembrie 29, 2012 @ 18:13
La multi ani!!!
Any
decembrie 29, 2012 @ 13:17
Un tort foarte bun, felicitari mai ales pentru prezentarea pas cu pas la cre eu personal tin foarte mult atunci cand prezint retetele. Bravo!
Sarbatori fericite, sanatate, un an nou mai bun din toate punctele de vedere, pace si lumina.
Numai bine!
hapleablog
decembrie 29, 2012 @ 18:10
Multumesc frumos Any pentru aprecieri!Un an nou plin de impliniri si bucurii!
Laura Adamache
decembrie 29, 2012 @ 18:50
Cat de bine arata tortul tau!! Iti doresc un 2013 plin de sanatate, fericire si multa sanatate!
hapleablog
decembrie 29, 2012 @ 21:38
Multumesc pentru urari. Toate cele bune sa se adune in 2013. Sa ai un an minunat.
Cristina
decembrie 30, 2012 @ 15:26
Sa iti aduca 2013 tot ce iti doresti! La multi ani!
mandala
decembrie 31, 2012 @ 05:09
LA MULTI ANI !!!
DiaMar bucataria galbena
decembrie 31, 2012 @ 07:37
LA MULTI ANI 2013!
Tortul este super!
Adriana
decembrie 31, 2012 @ 08:07
LA MULŢI ANI! Multă sănătate şi fericire alături de cei dragi!
Bucate-apetisante
decembrie 31, 2012 @ 15:48
La multi ani si tie ! Numai bine!
Rita
ianuarie 1, 2013 @ 22:30
E foarte frumos tortul. Parca-i simt textura si aroma deosebita.
E foarte asemanator cu tortul meu preferat a carei reteta n-o pot publica pana cand nu-i gasesc denumirea perfecta. E prea bun ca sa nu aiba un nume pe masura. :)))
Te imbratisez cu drag.
Andana
ianuarie 7, 2013 @ 16:34
Tortul arata delicios si pare pe gustul meu. Foarte multe poze! Felicitari pentru exactitate si atentie la detalii!
Dohotariu-Avram Alina
ianuarie 7, 2013 @ 19:17
Te așteaptă un premiu la mine pe blog:).
camelia
ianuarie 28, 2013 @ 12:41
am facut si eu acest tort .foarte bun.dar,am o intrebare :Cand pui esenta de vanilie?ca nu ai mentionat. (eu am pus-o in blat)
hapleablog
ianuarie 28, 2013 @ 16:15
Asa e, nu am precizat. Scuze. Era trecuta printre ingredientele pentru blat, deci… in blat 🙂 O seara frumoasa!
Constantingabriela2012@gmail.com
decembrie 31, 2016 @ 15:32
Buna ziua daca insiropez cu coniac blatul o iesi bun?