Omul de zăpadă cu fularul mov
Avea o rețetă de tartă cu morcov
Dar la nas nu a renunțat
Și pogăcele cu unt a frământat.
INGREDIENTE pentru aluat
- 400 gr făina
- 250 ml lapte
- 7 grame drojdie uscata
- 100 gr telemea grasa de vaca
- 50 gr branza cheddar
- O lingurita de zahar
- 200 gr de unt
pentru uns deasupra
- un ou
- seminte de susan
PLAN DE LUCRU pogacele cu unt
- Mai intai scoatem untul din frigider. Avem nevoie de el la temperatura camerei.
- Transformam telemeaua in pasta si razuim branza cheddar.
- Apoi facem aluatul. Nu este o operatiune complicata, dar ia ceva timp, pentru ca trebuie lasat la dospit de patru ori. Iata care sunt pasii: turnam laptele intr-un ibric impreuna cu zaharul. Punem e foc si amestecam pana se topeste zaharul. Oprim focul si amestecam drojdia. Aceasta se va „hrani” cu zaharul si cu caldura si se va umfla. Lasam ibricul deoparte cam 10 minute. Se formeaza maiaua.
- Intre timp masuram faina si o cernem intr-un castron mare. Turnam in centru maiaua
framantam pana se incorporeaza. Framantati temeinic. Cu cat aluatul va fi mai pufos.
- Adaugam apoi telemeaua sfaramata cu o furculita si branza cheddar data prin razatoare.
Framantam din nou pana se incorporeaza. Obtinem un aluat care miroase asa frumos, incat iti vine sa il mananci crud.
- Lasam la dospit in mediu cald macar o ora.
- Intindem aluatul intr-o foaie dreptughiulara, nu foarte subtire. Acoperim toata suprafata cu o treime din unt.
- Impaturim pe lungime, iar apoi pe lungime, asa cum se vede mai jos.
Lasam aluatul sa se „odihneasca” 10 minute. Repetam operatiunea cu a doua treime si, respectiv, restul de unt.
- Intindem apoi inca o data aluatul. Daca vreti ca pogacelele sa fie mai inalte, grosimea foii ar trebui sa fie cam de 3 cm. Noi am intins-o mai subtire.
- Decupam cu o forma rotunda (putem folosi gura unui pahar)
- Le ungem pe deasupra cu ou batut si presaram seminte de susan.
- Pofta buna la pogacele cu unt si branza cheddar.