BUDINCA DIN COZONAC CU CIOCOLATA

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Adică:
Din cozonacul de la Paște facem budincă.

INGREDIENTE

  • 4 felii mai groase de cozonac
  • un baton de ciocolata Mars
  • 3 oua
  • 250 ml smantana dulce
  • 75 ml lapte
  • 3 linguri de zahar

budinca de cozonac poza 1

pentru topping

  • 100 gr ciocolata
  • 50 gr unt
  • 75 ml lapte

PLAN DE LUCRU budinca din cozonac

  1. batem ouale cu un tel. budinca de cozonac poza 2Le amestecam cu smantana, cu laptele si cu zaharulbudinca de cozonac poza 3
  2. taiem cozonacul cubulete si il punem intr-o tava (20×30 cm) unsa cu unt. Presaram ciocolata Mars taiata si ea cubuletebudinca de cozonac poza 4
  3. turnam peste cozonac amestecul de oua, smantana si laptebudinca de cozonac poza 5
  4. bagam la cuptorul incins la 180 grade pentru aproximativ 20 de minutebudinca de cozonac poza 7
  5. intre timp preparam sosul de ciocolata: topim pe baie de abur ciocolata impreuna cu untul.budinca de cozonac poza 6Luam de pe foc si ”diluam” amestecul cu lapte. Omogenizam.
  6. Scoatem de la cuptor budinca din cozonac si servim cu topping de ciocolata.budinca de cozonac poza 8
  7. pofta buna!

Tradiţia românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătoreşti. Cozonacul este o reţetă cu o lungă istorie. În forma sa cea mai simplă, reprezintă un desert din făină îndulcită cu zahăr sau miere, amestecată cu ouă, lapte şi grăsimi. Şi pentru că multe dulciuri se pot încadra în această descriere, nu e de mirare că „graniţa” dintre cozonac şi pâine, biscuiţi şi chec este vagă. La originea tuturor este pâinea. Unele pâini romane, care erau îmbogăţite cu ouă şi unt, au avut probabil consistenţa cozonacilor.
Printre verstigiile unor comunităţi neolitice s-a găsit o formă de aluat de cozonac. De fapt, erau doar nişte grăunţe sfărâmate, înmuiate şi coapte pe o piatră caldă.
Egiptul antic a fost prima cultură care a lăsat dovezi ale unei adevărate pasiuni pentru gătit. Egiptenii au inventat şi dezvoltat metode sigure de a găti şi primele forme de cuptoare, în care preparau o mare varietate de feluri de pâine. Multe erau îndulcite cu miere şi mâncate ca deserturi.
Grecii aveau un tip de cozonac cu brânză îndulcit cu miere şi nuci strivite, care se numea “plakous”. Romanii au creat primele forme ale cozonacului cu stafide şi nuci sau alte fructe uscate, a scris revistafelicia.ro.


3 Comments
florin

aprilie 16, 2015 @ 19:37

Reply

Cred ca este un deliciu,cu certitudine voi incerca reteta dupa Pstele Blajinilor. Felicitari!

Ikem

aprilie 24, 2015 @ 18:05

Reply

Ce inventiv,n-am mai auzit cred ca e delicioasa.Bravo!

TeoBucatar

mai 5, 2015 @ 21:19

Reply

Dincolo de faptul ca budinca e delicioasa, ideea e foarte utila!

Leave Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

author
By hapleablog
Cumpărați cartea
Aboneaza-te la NEWSLETTER

Introdu adresa ta de email pentru a primi cele mai noi retete

Alătură-te celorlalți 1.539 de abonați

Partener

Copyright Retete-haplea.ro 2010-2020