Nimic nu se pierde, totul se transformă. Adică:
Din cozonacul de la Paște facem budincă.
INGREDIENTE
- 4 felii mai groase de cozonac
- un baton de ciocolata Mars
- 3 oua
- 250 ml smantana dulce
- 75 ml lapte
- 3 linguri de zahar
pentru topping
- 100 gr ciocolata
- 50 gr unt
- 75 ml lapte
PLAN DE LUCRU budinca din cozonac
- batem ouale cu un tel.
Le amestecam cu smantana, cu laptele si cu zaharul
- taiem cozonacul cubulete si il punem intr-o tava (20×30 cm) unsa cu unt. Presaram ciocolata Mars taiata si ea cubulete
- turnam peste cozonac amestecul de oua, smantana si lapte
- bagam la cuptorul incins la 180 grade pentru aproximativ 20 de minute
- intre timp preparam sosul de ciocolata: topim pe baie de abur ciocolata impreuna cu untul.
Luam de pe foc si ”diluam” amestecul cu lapte. Omogenizam.
- Scoatem de la cuptor budinca din cozonac si servim cu topping de ciocolata.
- pofta buna!
Tradiţia românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătoreşti. Cozonacul este o reţetă cu o lungă istorie. În forma sa cea mai simplă, reprezintă un desert din făină îndulcită cu zahăr sau miere, amestecată cu ouă, lapte şi grăsimi. Şi pentru că multe dulciuri se pot încadra în această descriere, nu e de mirare că „graniţa” dintre cozonac şi pâine, biscuiţi şi chec este vagă. La originea tuturor este pâinea. Unele pâini romane, care erau îmbogăţite cu ouă şi unt, au avut probabil consistenţa cozonacilor.
Printre verstigiile unor comunităţi neolitice s-a găsit o formă de aluat de cozonac. De fapt, erau doar nişte grăunţe sfărâmate, înmuiate şi coapte pe o piatră caldă.
Egiptul antic a fost prima cultură care a lăsat dovezi ale unei adevărate pasiuni pentru gătit. Egiptenii au inventat şi dezvoltat metode sigure de a găti şi primele forme de cuptoare, în care preparau o mare varietate de feluri de pâine. Multe erau îndulcite cu miere şi mâncate ca deserturi.
Grecii aveau un tip de cozonac cu brânză îndulcit cu miere şi nuci strivite, care se numea “plakous”. Romanii au creat primele forme ale cozonacului cu stafide şi nuci sau alte fructe uscate, a scris revistafelicia.ro.
florin
aprilie 16, 2015 @ 19:37
Cred ca este un deliciu,cu certitudine voi incerca reteta dupa Pstele Blajinilor. Felicitari!
Ikem
aprilie 24, 2015 @ 18:05
Ce inventiv,n-am mai auzit cred ca e delicioasa.Bravo!
TeoBucatar
mai 5, 2015 @ 21:19
Dincolo de faptul ca budinca e delicioasa, ideea e foarte utila!