Un important site de lifestyle, leaf.tv, s-a interesat ce băuturi alcoolice consumă cititorii săi atunci când aleg să se relaxeze într-un bar. A rezultat un top cu 10 sugestii de cocktailuri pe care le puteți prepara și la voi acasă. Majoritatea ingredientelor se găsește în magazinele de la noi și vă garantez că satisfacția este aceeași, indiferent de locul unde savurați aceste băuturi.

1. MOJITOmojito
Este o băutură tradițională cubaneză: se pun într-un mojar zeamă de lime, zahăr și frunze de mentă. Se zdrobesc „gentil”, apoi se adaugă rom alb și apă minerală. Se servește cu câteva cuburi de gheață. Există și variații ale rețetei, în care se adaugă lichior de mere sau de fructe de pădure.

2. COSMOPOLITAN
cosmopolitanEste o băutură pe bază de vodkă, cu Triple Sec (lichior cu aromă de portocale), suc de merișoare și zeamă de lime. Se servește în pahar de Martini.

3. MARGARITA
margaritaMargarita clasică este preparată din tequila, Triple Sec, lime sau zeamă de lămâie. „Frozen Margarita” conține gheață zdrobită. Gura paharului este de obicei „tapetată” cu sare.

4. MARTINI
martiniMartini original este preparat cu gin și vermut sec. Unii barmani doar clătesc interiorul paharului cu vermut, înainte să toarne ginul rece. Alții pun trei părți gin și o parte vermut. Paharul este decorat cu o măslină și cu o felie subțire de lămâie.

5. MAI TAI
mai taiÎn tahitiană, „maitai” înseamnă „bun”. Se spune că băutura a fost servită pentru prima oară în 1940, într-un restaurant din Polinezia, ca un cocktail care combina romul dark, curacao de portocală, suc de ananas, sirop de zahăr și zeamă de lime.

6. CAIPIRINHA
caipirinhaPrincipalul ingredient al acestei băuturi braziliene este cachaça, o băutură similară romului, obținută din fermentarea zahărului. Se prepară simplu: felii subțiri de lime sunt zdrobite cu zahăr pe fundul paharului. Se adaugă gheață zdrobită și cachaça.

7. DAIQUIRIA
daiquiriSe poate prepara cam din orice fruct: căpșuni, banane, pepene etc. Rețeta originală cuprinde rom, sirop de zahăr, zeamă de lime, agitate bine într-un shaker și turnate într-un pahar de martini înghețat.

8. PINA COLADA
pina coladaEste băutura națională din Puerto Rico. Conține rom alb, nucă de cocos, frișcă și suc de ananas. Se servește cu gheață zdrobită.

9. ICE TEA LONG ISLAND
long islandÎn ciuda numelui, acest cocktail nu conține ceai, ci vodka, tequila, gin, rom, Triple Sec și câteva picături de coca-cola „aruncate” în shaker-ul în care sunt combinate ingredientele enumerate. Uneori, se adaugă sirop de zahăr sau un ameste de zahăr și zeamă de lămâie.

10. WHITE RUSSIAN
white russianEste un cocktail pe bază de cafea. Sunt mixate împreună vodka, un lichior de cafea (precum Tia Maria) și Bailey’s. Se poate adăuga și gheață. Această băutură s-a „născut” în SUA, dar i s-a spus White Russian pentru că ingredientul principal este vodka.