Hainele de bucătar sunt puse la grea încercare de frecvența cu care sunt spălate. Experții au descoperit însă, mici trucuri, în care „viața” lor poate fi prelungită. Indiferent că sunt haine „de firmă” sau branduri cu mai puțină rezonanță, ele rezistă mai mult dacă bucătarul evită 5 greșeli des întâlnite.
Apropo de haine de firmă vs haine „no name”, un studiu al Universitatii din Leeds arată că hainele mai ieftine pot rezista uneori chiar mai mult decât cele create de designeri renumiți. Dar să revenim la greșelile comune care grăbesc deteriorarea textilelor:
1. Nu sunt respectate indicațiile de spălare
Mulți ignoră indicația de pe etichetă privind temperatura ideală a apei cu care este spălată haina. Un pont: lăsați mereu nasturii deschiși. Din cauza presiunii exercitate în masina de spalat, aceștia se pot rupe.
2 Nu se folosește un balsam de rufe
Detergentul nu este suficient pentru a prelungi viața hainelor. Specialiștii recomandă și folosirea unui balsam, cum ar fi Asevi Sensitif, care face parfumează materialul și îl face plăcut la atingere.
3. Se apelează la mașina de spălat și pentru uscare
Uscarea hainelor în aer liber este cea mai bună soluție. Uscarea în mașina de spălat este convenabilă, dar afectează, în timp, țesătura.
4. Hainele sunt călcate greșit
Atenție: călcatul hainelor pe față poate deteriora atât țesătura, cât și aspectul. Îmbrăcămintea se calcă întoarsă pe dos. Eventual, se poate pune deasupra o protecție pentru călcat.
5. Sunt folosite umerașe de sârmă
Puțini știu că nu este bine să ținem hainele pe umerașe de sârmă, care le afecteaza în timp forma hainelor și lasă urme în zona umerilor. Cei din domeniu spun că cel mai bine este le agățăm pe umerașe de plastic sau de lemn.
Atenția la detalii face diferența. Dacă aveți haine la care țineți, încercați să evitați greșelile amintite.