A alcătui un meniu pentru diabetici reprezintă o provocare pentru un bucătar, fie el amator, fie profesionist. A avea diabet nu înseamnă  că nu te mai poți bucura de mâncare. Nimic (sau aproape nimic) nu este interzis, dar trebuie ținută seama de câteva reguli. Mulți caută pe Internet „meniu pentru diabetici” în speranța că vor găsi „mură-n gură” ce ar trebui să mănânce în fiecare zi pentru a ține glicemia sub control. Nu este chiar cea mai potrivită abordare. Organismele noastre fucționează diferit. Stilul nostru de viață este diferit. Așadar, ce este valabil în cazul unui diabetic poate să nu funcționeze pentru altul.

Vei vedea că nu este deloc greu să ții diabetul sub control. Totul e să rămâi calm și să ai voință. Vorbeam de câteva reguli:

1. Meniu pentru diabetici. Ține cont de indicele glicemic al alimentelor.

Pur și simplu caută pe google „tabel al indicelui glicemic”. Vei vedea ce alimente au indice glicemic mic, mediu sau mare. Elimină ultima categorie de alimente și alcătuiește-ți meniul din alimente cu indice glicemic mic și mediu. Sunt multe. Vei vedea ce variat poate fi meniul tău zilnic.

2. Din aceeași categorie de alimente, alege-le pe cele cu cele mai puține glucide.

Să luăm ca exemplu ciocolata: o ciocolată neagră poate avea și 25 de grame de glucide pe suta de grame. O altă ciocolată neagră poate avea 52 de grame, alta 60 de grame etc. De asemenea, pastele integrale au mai multe sau mai puține glucide în funcție de producător. Citiți ce scrie pe ambalaj, comparați și alegeți.

3.Mănâncă puțin și des (de preferat din trei în trei ore).

Alimentele au indice glicemic pe suta de grame. Automat, cu cât vei mânca mai puțin, cu atât glicemia va fi mai mic. Dacă este distanță mare de timp între mese, vei fi mai înfometat și vei avea tendința să măncânci mai mult la o masă.

4.Fă mișcare după ce mănânci.

Mișcarea „topește” glucidele din sânge. O simplă plimbare de 20 de minute face minuni în acest sens. Dacă nu poți ieși la plimbare, spală vasele, fă niște mișcări simple de gimnastică etc.

5. Este foarte important să ții glicemia sub control cu ajutorul unui glucometru.res_a562077656e13c27c813c75f9d8976bb_350x350c_24d

Nimeni nu poate găsi „din prima” meniul care i se potrivește. Este nevoie de o perioadă de „experimente culinare”. La o oră, respectiv două, după ce mănânci, vezi care este nivelul glicemiei. Procedura este simplă cu ajutorul unui glucometru. Dacă e prea mare, scoate din meniu ce aliment crezi că este „vinovat”. Într-un timp scurt vei descoperi ce combinația de alimente ideală pentru un meniu pentru diabetici personalizat.