În drumul spre țări calde, un cocor
Mi-a aterizat lângă cuptor
Voia și el să guste – înțelegi? –
Niște tort din caramel și mere-ntregi.
INGREDIENTE tort cu mere intregi
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 1 lingura ulei
- 1 lingura apa rece
- 1 pliculet praf de copt
pentru umplutura
- 10 mere medii
- 7 linguri pentru caramelizat zaharul
- 2 linguri de zahar brun
- ½ lingurita praf de scortisoara
- 6 linguri gem de capsuni
pentru caramel
- 100 ml smantana dulce pt frisca
- 6 linguri de zahar
- 100 gr unt
PLAN DE LUCRU
- caramelizam (nu trebuie sa se arda!) cele 7 linguri de zahar direct in tava (diametru de 28 cm) in care urmeaza sa coacem merele Intindem caramelul pe fundul si pe peretii vasului (La mine a fost mai complicat pentru ca tava a avut interiorul neaderent si caramelul nu s-a intins uniform). Se poate folosi o cratita cu diametrul mai mare.
- curatam merele si le scoatem cotorul, apoi le tavalim prin amestecul format din cele 2 linguri de zahar brun si scortisoara. Le asezam peste zaharul caramelizat Le umplem cu gem de capsuni apoi le lasam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 40 min.
- Intre timp preparam blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare si spre final adaugam si zaharul Adaugam pe rand cate un galbenus in spuma de albusuri si omogenizam cu o spatula de silicon Adaugam pe rand apa, uleiul, apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt si omogenizam tot cu spatula
- Scoatem merele din cuptor , le lasam sa se racoreasca cateva minute, apoi le acoperim cu aluat Bagam la cuptor la 180 grade pentru inca 30 minute (verificam cu testul scobitorii ). Scoatem tortul cu mere intregi cat inca este fierbinte si il intoarcem pe un platou, pentru a se desprinde usor Il lasam sa se raceasca.
- Preparam caramelul. Carmelizam zaharul, adaugam untul si omogenizam energic. Luam de pe foc si amestecam cu smantanaLasam sa se raceasca ca sa obtina consistenta dorita. Eu nu l-am lasat sa se intareasca prea tare, pentru a folosi acest caramel si pe post de glazura dar si pentru insiroparea blatului.
- pofta buna!
[/directions]
diamar bucatariagalbena
octombrie 25, 2015 @ 18:58
Inghit in sec.