Fie vreme bună, fie vreme rea, iată pofta mea:
Tartă cu crema de ciocolată și bezea!
INGREDIENTE pentru aluat
- 150 gr. unt rece
- 2 linguri de zahar
- 1 ou
- 250gr faina
- 50 ml apa rece
ingrediente pentru crema de ciocolata
- 4 galbenusuri
- 150 gr zahar
- 2 linguri amidon
- 2 linguri faina
- 400 ml lapte
- 2 linguri cacao
- 100 gr ciocolata dark (cu 55% cacao)
ingrediente pentru bezea
- 4 albusuri
- 4 linguri de zahar
PLAN DE LUCRU tarta cu crema de ciocolata si bezea
- Intr-un bol, amestecam untul rece cu zaharul, oul si faina. Adaugam apa rece si framantam pana obtinem o coca pe care o invelim in folie alimentara si o lasam la frigider pentru 30 minute. Intindem aluatul rece intr-o forma rotunda (diametru 24 cm). Forma trebuie sa fie termorezistenta si unsa cu unt inainte. Intepam din loc in loc cu furculita pentru a nu permite cresterea tartei.
- lasam tarta 30 de minute in cuptorul incins la 180 grade, ca sa se rumeneasca frumos.
O lasam sa se raceasca complet, apoi o scoatem din forma, acoperim aceeasi forma cu hartie de copt si reasezam tarta. Am folosit acest procedeu pentru a putea scoate tarta usor dupa ce a stat la cuptor si a o aseza apoi pe un platou.
- Pentru crema, punem galbenusurile cu zaharul intr-un vas, amestecam cu un tel apoi adaugam amidonul si faina (cernute) si omogenizam bine cu un tel.
Adaugam si cacaoa si 50 ml lapte si amestecam tot cu telul.
Punem pe foc restul de lapte si il lasam sa se incalzeasca pana aproapte de punctul de fierbere, apoi il turnam in fir subtire peste amestecul de galbenusuri. Amestecam cu telul si punem iar pe foc (redus) si lasam (amestecand incontinuu) pana obtinem consisteta unei budinci. Luam de pe foc , adaugam ciocolata taiata bucati
si amestecam energic cu telul pana se dizolva complet ciocolata.
- lasam sa se raceasca putin crema, timp in care mixam bine albusurile cu zaharul pentru a obtine o spuma tare.
- punem crema de ciocolata peste tarta,
apoi adaugam spuma de albusuri si o nivelam .
- lasam la cuptor aproximativ 10-15 minute, la 160 grade, doar pentru a prinde culoare bezeaua.
- lasam tarta sa se raceasca complet, o mutam pe un platou apoi o lasam in frigider pentru macar 2-3 ore, inainte de servire.
- Pofta buna la tarta cu crema de ciocolata si bezea