„Presa este câinele de pază al societății!”, auzeam frecvent, la cursuri, în timpul facultății. Profesorii încercau să ne responsabilizeze. Și ne mai vorbeau despre „valoarea de știre”. Potrivit unei definiții logice, cu cât informația privește o masă mai mare de oameni, cu atât este mai valoroasă și, prin urmare, poate deveni subiect de știre.
Pornind de la aceste premise, mă revolt de fiecare dată (ca fraierul) când văd cu ce deschide ProTV-ul cel mai important jurnal de știri al zilei, de la ora 19:00. Prima „știre” este fie despre o crimă petrecută într-un birt al unei localități obscure, fie despre un accident rutier, fie despre un viol etc. Cu tot respectul și compasiunea pentru persoanele implicate în nefericitele evenimente, pentru mine acestea nu sunt știri. Nu mă implică în niciun fel. Eventual, mă ating emoțional dacă sunt sensibil.
În schimb, mă afectează direct, pe mai multe planuri, valul de scumpiri din ultima lună. Dacă faci cumpărăturile săptămână de săptămână dintr-un hipermarket, nu poți să nu observi că alimentele au ajus să fie mai scumpe decât erau înainte să scadă TVA-ul. Am scris aici despre cum apa plată Aqua Carpatica s-a scumpit cu 50% în prima jumătate a lunii ianuarie. Un alt exemplu: brânza Făgăraș, care în urmă cu o săptămână costa aproximativ 2,75 lei în Auchan Militari, ieri, 6 ianuarie, avea prețul de 3,5 lei, în condițiile în care expira pe 8 ianuarie! Deci, cu cât se apropie termenului expirării valabilității, alimentele se scumpesc! Și sunt numai două exemple. Scumpirea este generalizată.

 

Scumpirea alimentelor e ȘTIRE!

Ei bine, despre aceste scumpiri nu vorbește niciun canal media de mare impact. S-a dus pe Apa Sâmbetei crezul „Presa este câinele de pază al societății”. Pentru mine, scumpirea alimentelor este ȘTIRE. Nu mă afectează doar personal. Afectează 19 milioane de locuitori (sau câți o mai avea țara în prezent). În România sunt cele mai scumpe alimente raportat la puterea de cumpărare. Oriunde în țările din jur (sau chiar în Europa Occidentală), coșul zilnic te costă mai puțin decât la noi.
Uitați-vă, oameni buni, la cum a înjunghiat-o Costel pe Leana într-un bar din Vaslui! În acest timp, cu complicitatea unui Stat care nu își protejează în niciun fel cetățenii, viața devine tot mai scumpă. De ce? Pentru că se poate!