Tortul ideal pentru orice sarbatoare. Ciocolatos, asa cum va place…

INGREDIENTE pentru blat:

  • 9 oua
  • 60 ml ulei
  • 45 ml apa
  • 9 linguri zahar
  • 6 linguri de faina
  • 6 linguri de cacao

Pentru crema ganache:

  • 550 ml frisca
  • 350 ciocolata (am folosit 270 gr ciocolata dark , restul ciocolata cu lapte)
  • 100 gr fructe confiate (optional); am folosit cirese confiate

Pentru insiropat blatul:

  • 150 ml apa
  • 3 linguri de zahar
  • esenta de rom

Pentru glazura:

  • 160 gr ciocolata
  • 40 gr unt
  • 100 ml frisca

Pentru decor: 

  • martipan (pentru trandafiri)
  • bomboane de ciocolata.

PLAN DE LUCRU tort cu crema ganache

  1. Incepem cu preparea cremei ganache, care de preferat sa stea peste noapte la racit.
  2. topim ciocolata impreuna cu frisca lichida pe baie de apa  tort cu crema ganache de ciocolata 2tort cu crema ganache de ciocolata 3, pana se omogenizeaza.ATENTIE! Frisca nu trebuie sa fiarba! Punem ciocolata topita intr-un vas in care sa putem sa mixam apoitort cu crema ganache de ciocolata 4Lasam la racit peste noapte, sau cel putin 4-5 ore, apoi mixam la viteza mica pana devine o crema tort cu crema ganache de ciocolata 5 tort cu crema ganache de ciocolata 6
  3. Pentru blat , am preferat sa coacem pe rand 3 blaturi cu 1/3 din ingredientele necesare acestuia. Justificare: pentru a avea 3 bucati egale de blat de tort. Dar, la fel de bine, pentru a reduce timpul de munca, se face un singur blat si apoi se taie in 3.
  4. Am pregatit ingredientele pentru primul blat
  5. Separam albusurile de galbenusuri, apoi albusurile le batem spuma. Spre final adaugam zaharul si apa. tort cu crema ganache de ciocolata 8Mixam in continuu, pana cand albusurile raman ‚”batoase’’.tort cu crema ganache de ciocolata 9
  6. galbenusurile le mixam cu uleiul adaugat treptat (ca la maioneza) la viteza mica.tort cu crema ganache de ciocolata 10
  7. adaugam galbenusurile peste albusuri, tort cu crema ganache de ciocolata 11apoi cernem faina amestecata cu cacao, incorporam peste albusuri cu o lingura de lemn.Compozitia obtinuta o asezam intr-o forma de tort cu pereti detasabili, tapetate cu foaie de copt. tort cu crema ganache de ciocolata 12Lasam la cuptor aproximativ 20 minute pana trece testul scobitorii. Repetam operatiunea si pentru celelalte 2 blaturi tort cu crema ganache de ciocolata 13
  8. Pentru sirop:
    Punem ingredientele  intr-un ibric pe foc pana se dizolva zaharul. tort cu crema ganache de ciocolata 14
  9. Intre timp taiem fructele confiate si le lasam la inmuiat in apa cu esenta de rom. Le-am lasat aproximativ o ora , apoi le-am scurs bine tort cu crema ganache de ciocolata 15

    Asamblarea tortului:
    Insiropam primul blat, adaugam jumatate din crema, apoi fructele confiate. tort cu crema ganache de ciocolata 16Repetam cu cel de-al doilea blat. Pe al treilea nu l-am mai insiropat.tort cu crema ganache de ciocolata 17

  10. Prepararea glazurii:
    Punem ciocolata cu untul pe baie de apa. tort cu crema ganache de ciocolata 18Cand ciocolata s-a topit adaugam si frisca. Amestecam bine pe foc, fara sa fiarba , pana obtinem glazura omogena. tort cu crema ganache de ciocolata 19Imbracam tortul in ciocolatatort cu crema ganache de ciocolata 20
    Martipanul il lasam la temperatura camerei pentru a putea fi modelat cu usurinta. Pentru realizarea trandafirilor, se formeaza bile din pasta de zahar , pe care le intindem cu mana ( pentru ca martipanul se modeleaza foarte usor) pentru a forma petale, – pentru baza mai mici, iar pentru exteriorul trandafirului mai mari. Se formeaza un con dintr-o bila si se infasoara aproape complet intr-o petala. Se aseaza apoi petala dupa petala asa cum arata imaginile de mai jos. Nu mai este mult si vom savura un tort cu crema ganache.tort cu crema ganache de ciocolata 22 tort cu crema ganache de ciocolata 23 tort cu crema ganache de ciocolata 24
    Ornam tortul cu trandafirii si bomboanele cand glazura s-a intarittort cu crema ganache de ciocolata 25
  11. Pofta mare! Hmmmm … tort cu crema ganache!