Tortul ideal pentru orice sarbatoare. Ciocolatos, asa cum va place…
INGREDIENTE pentru blat:
- 9 oua
- 60 ml ulei
- 45 ml apa
- 9 linguri zahar
- 6 linguri de faina
- 6 linguri de cacao
Pentru crema ganache:
- 550 ml frisca
- 350 ciocolata (am folosit 270 gr ciocolata dark , restul ciocolata cu lapte)
- 100 gr fructe confiate (optional); am folosit cirese confiate
Pentru insiropat blatul:
- 150 ml apa
- 3 linguri de zahar
- esenta de rom
Pentru glazura:
- 160 gr ciocolata
- 40 gr unt
- 100 ml frisca
Pentru decor:
- martipan (pentru trandafiri)
- bomboane de ciocolata.
PLAN DE LUCRU tort cu crema ganache
- Incepem cu preparea cremei ganache, care de preferat sa stea peste noapte la racit.
- topim ciocolata impreuna cu frisca lichida pe baie de apa , pana se omogenizeaza.ATENTIE! Frisca nu trebuie sa fiarba! Punem ciocolata topita intr-un vas in care sa putem sa mixam apoiLasam la racit peste noapte, sau cel putin 4-5 ore, apoi mixam la viteza mica pana devine o crema
- Pentru blat , am preferat sa coacem pe rand 3 blaturi cu 1/3 din ingredientele necesare acestuia. Justificare: pentru a avea 3 bucati egale de blat de tort. Dar, la fel de bine, pentru a reduce timpul de munca, se face un singur blat si apoi se taie in 3.
- Am pregatit ingredientele pentru primul blat
- Separam albusurile de galbenusuri, apoi albusurile le batem spuma. Spre final adaugam zaharul si apa. Mixam in continuu, pana cand albusurile raman ‚”batoase’’.
- galbenusurile le mixam cu uleiul adaugat treptat (ca la maioneza) la viteza mica.
- adaugam galbenusurile peste albusuri, apoi cernem faina amestecata cu cacao, incorporam peste albusuri cu o lingura de lemn.Compozitia obtinuta o asezam intr-o forma de tort cu pereti detasabili, tapetate cu foaie de copt. Lasam la cuptor aproximativ 20 minute pana trece testul scobitorii. Repetam operatiunea si pentru celelalte 2 blaturi
- Pentru sirop:
Punem ingredientele intr-un ibric pe foc pana se dizolva zaharul. - Intre timp taiem fructele confiate si le lasam la inmuiat in apa cu esenta de rom. Le-am lasat aproximativ o ora , apoi le-am scurs bine
Asamblarea tortului:
Insiropam primul blat, adaugam jumatate din crema, apoi fructele confiate. Repetam cu cel de-al doilea blat. Pe al treilea nu l-am mai insiropat. - Prepararea glazurii:
Punem ciocolata cu untul pe baie de apa. Cand ciocolata s-a topit adaugam si frisca. Amestecam bine pe foc, fara sa fiarba , pana obtinem glazura omogena. Imbracam tortul in ciocolata
Martipanul il lasam la temperatura camerei pentru a putea fi modelat cu usurinta. Pentru realizarea trandafirilor, se formeaza bile din pasta de zahar , pe care le intindem cu mana ( pentru ca martipanul se modeleaza foarte usor) pentru a forma petale, – pentru baza mai mici, iar pentru exteriorul trandafirului mai mari. Se formeaza un con dintr-o bila si se infasoara aproape complet intr-o petala. Se aseaza apoi petala dupa petala asa cum arata imaginile de mai jos. Nu mai este mult si vom savura un tort cu crema ganache.
Ornam tortul cu trandafirii si bomboanele cand glazura s-a intarit - Pofta mare! Hmmmm … tort cu crema ganache!