Ar putea câştiga detaşat podiumul alimentelor sănătoase din întreaga lume. Şi asta nu doar datorită faptului că uneşte lumea vegetarienilor cu cea a “carnivorilor” ci şi datorită avantajului masiv de a fi nelipsit din meniurile de pe întreg mapamondul. E limpede deja că vorbim despre peşte. Şi, dacă ar fi să oferim un titlu onorific datorită multitudinii de modalităţi în care poate fi preparat, am alege fără ezitare tonul. Este accesibil ca preţ, are un aport extraordinar de acizi graşi şi omega 3 şi este simplu de gătit. Cât despre fermecarea papilelor gustative, nu mai vorbim. Câştigă cu brio.

În bucătărie ai voie să ridici…tonul. E delicios!

Gata, secretul a fost deconspirat: pastele cu ton făcute acasă sunt mai bune decât la restaurant. De ce să nu-ţi transformi sufrageria în propria tratoria italieneasacă? Trece pe lista de făcut: aprins 2-3 lumânări pentru atmosferă, pune o muzică bună (de preferat italiană sau un jazz instrumental) şi, …ia-l pe El (sau Ea?) ca ajutor de bucătar. Va fi o joacă, trebuie să ne crezi. De nelipsit: EVA ton mărunţit în ulei vegetal, câteva roşii cherry, o echipă de măsline (alege-ţi culoarea preferată, roşii, negre, maro, nu contează), paste colorate, o legătură de ceapă verde şi, evident sarea şi piperul. Cât fierbi pastele ai timp şi de dans. Că, în rest…trebuie doar să pui EVA ton mărunţit în ulei vegetal peste pastele fierte, apoi roşiile tăiate în jumătate, măslinele, ceapa mărunţită şi să condimentezi după gust. Dacă ţii neaparat, stropeşte totul cu puţină zeamă de lămâie. Atenţie: acest preparat poate excela în culoare şi savoare. Recomandăm consumul lui după cât te ţin puterile deoarece nici nu îngraşă şi nici nu dă dependenţă. Bon apetit!

În faţa celor mici, pizza dă…tonul!

Dacă te regăseşti în categoria mămicilor de prichindei cărora trebuie să le reciți meniuri şi meniuri şi meniuri, iar ei strâmbă din nas de fiecare dată – e clar. Trebuie să ridici…tonul la rang înalt – în bucătărie. Vorbim despre peşte, desigur. Îţi recomandăm cu încredere pizza cu EVA ton mărunţit în ulei vegetal. Nu e nicio filosofie complicată. Ai nevoie de un blat de pizza. Rămâne la latitudinea ta dacă-l prepari în casă sau îl cumperi din supermarket. Avantajul acestei reţete este că, pe lângă EVA ton mărunţit în ulei vegetal, poţi adauga efectiv orice legume preferă prichindelul tău. De la roşii, ceapă, porumb şi chiar ardei gras (orice culoare), până la puţin parmezan presărat pe deasupra de îndată ce scoţi minunăţia colorată şi aburindă din cuptor. Ca sugestie de prezentare pentru năzdrăvani, te sfătuim să-ţi dai frâu liber imaginaţiei atunci când “construieşti” o pizza pentru cei mici. După ce ai întins tonul peste blatul de pizza poţi să construieşti din legume orice personaj/peisaj îţi permit…ingredientele. Pe lângă aspectul estetic, nu uita că adaugi astfel un plus de veselie mâncării. Dată viitoare poate chiar ceri ajutorul celor mici la prepararea pizzei. În felul acesta transformi o cină plicticoasă într-o joacă…sănătoasă.

Tonul face…diferenţa.

Da, chiar o face. Mai ales într-o seară cu musafiri neanunţaţi, sau anunţaţi dar, chiar și în grabă, poți să găteşti ceva uşor şi totuşi interesant. Îţi recomandăm bruschetele cu EVA ton mărunţit în ulei vegetal. Modalităţile de preparare ar fi infinite însă, îţi dezvăluim doar două aici pentru că sunt dintre cele mai simple şi cu lipici la public. Fie amesteci EVA ton mărunţit în ulei vegetal cu puţină cremă de brânză şi îţi iese o pastă tartinabilă delicioasă , fie amesteci tonul cu un mix de ceapă-ardei-roşii – tăiate mărunt – iar apoi le condimentezi după gust şi le întinzi pe rondele de pâine prăjită. În ambele cazuri rezultatul este unul memorabil. Şi extrem de atrăgător ca aspect. Uite aşa transformăm zicala populară: din “ochii văd, inima cere” în “ochii văd, gura salivează”.