INGREDIENTE

  • punga taitei de orez (pt 4 portii)
  • 150 gr ciuperci urechi de lemn (se comercializeaza deshidratate)
  • 500 gr ciuperci pleurotus
  • 2 fire ceapa verde (tocam separat partea alba de cea verde)
  • 4-5 catei de usturoi
  • o bucatica radacina de ghimbir
  • 50 ml sos chinezesc (combinatie de sos de soia, cu usturoi si  ghimbir)
  • 3 linguri sos de soia
  • 1 varf  lingurita pasta de ardei iute
  • sare, piper
  • rosii cherry pt decor

PLAN DE LUCRU taitei de orez cu pleurotus

  1. Primul pas: punem urechile de lemn la hidratat in apa pentru 30 minute. taitei de orez cu pleurotus si urechi de lemn 2
  2. Calim usturoiul, ghimbirul si ceapa (doar partea alba) taitei de orez cu pleurotus si urechi de lemn 3apoi adaugam ciupercile pleurotus tocate marunt taitei de orez cu pleurotus si urechi de lemn 4Le lasam pe foc circa 20 minute (pana se fac), apoi adaugam si ciupercile urechi de lemn taitei de orez cu pleurotus si urechi de lemn 5Turnam sosul chinezesc si de soia , adaugam pasta de ardei iute taitei de orez cu pleurotus si urechi de lemn 6si condimentam.
  3. Intre timp, punem la fiert taiteii  de orez. Cand acestia sunt fierti ii adaugam peste amestecul de ciuperci taitei de orez cu pleurotus si urechi de lemn 7Oprim focul si amestecam cu partea verde a cepei taitei de orez cu pleurotus si urechi de lemn 8
  4. Pofta buna !!! taitei de orez cu pleurotus si urechi de lemn 9

Ciupercile sunt consumate nu doar pentru aroma și savoarea lor, ci și pentru proprietățile nutritive: proteine esențiale, fibre, vitamine. Natura chimică a compușilor bioactivi din ciupercile Pleurotus include: polizaharide, lipopolizaharide, proteine, peptide, glicoproteine, nucleozide, triterpenoide, lectine, lipide și derivații acestora.
Mirosul unic este dulceag, asemănător anasonului sau lemnului dulce. Responsabile pentru aroma acestor ciuperci sunt substanțele alcoolice carbonate și compușii carbonilici. Aroma depinde și de cantitatea de aminoacizi, nucleotide, dar și nitrogen, fosfor, potasiu, sulf, fier, zinc și acizii grași nesaturati. Aceste ciuperci conțin mai mult acid folic, vitamina B1, vitamina B3, dar mai puțină vitamina B12 decât alte specii de ciuperci, a scris romedic.ro.