INGREDIENTE
- punga taitei de orez (pt 4 portii)
- 150 gr ciuperci urechi de lemn (se comercializeaza deshidratate)
- 500 gr ciuperci pleurotus
- 2 fire ceapa verde (tocam separat partea alba de cea verde)
- 4-5 catei de usturoi
- o bucatica radacina de ghimbir
- 50 ml sos chinezesc (combinatie de sos de soia, cu usturoi si ghimbir)
- 3 linguri sos de soia
- 1 varf lingurita pasta de ardei iute
- sare, piper
- rosii cherry pt decor
PLAN DE LUCRU taitei de orez cu pleurotus
- Primul pas: punem urechile de lemn la hidratat in apa pentru 30 minute.
- Calim usturoiul, ghimbirul si ceapa (doar partea alba)
apoi adaugam ciupercile pleurotus tocate marunt
Le lasam pe foc circa 20 minute (pana se fac), apoi adaugam si ciupercile urechi de lemn
Turnam sosul chinezesc si de soia , adaugam pasta de ardei iute
si condimentam.
- Intre timp, punem la fiert taiteii de orez. Cand acestia sunt fierti ii adaugam peste amestecul de ciuperci
Oprim focul si amestecam cu partea verde a cepei
- Pofta buna !!!
Ciupercile sunt consumate nu doar pentru aroma și savoarea lor, ci și pentru proprietățile nutritive: proteine esențiale, fibre, vitamine. Natura chimică a compușilor bioactivi din ciupercile Pleurotus include: polizaharide, lipopolizaharide, proteine, peptide, glicoproteine, nucleozide, triterpenoide, lectine, lipide și derivații acestora.
Mirosul unic este dulceag, asemănător anasonului sau lemnului dulce. Responsabile pentru aroma acestor ciuperci sunt substanțele alcoolice carbonate și compușii carbonilici. Aroma depinde și de cantitatea de aminoacizi, nucleotide, dar și nitrogen, fosfor, potasiu, sulf, fier, zinc și acizii grași nesaturati. Aceste ciuperci conțin mai mult acid folic, vitamina B1, vitamina B3, dar mai puțină vitamina B12 decât alte specii de ciuperci, a scris romedic.ro.