Știți povestea lui Dănilă Prepeleac?
Citiți-o când mâncați o plăcintă cu dovleac.
INGREDIENTE pentru foi de casa
- 1 cescuta de ulei
- 1 cescuta apa
- faina cat sa obtinem o coca nu foarte tare
- plic praf de copt
- praf de sare
pentru umplutura:
PLAN DE LUCRU placinta de post
- curatam dovleacul. Il dam prin razatoare
- Adaugam zaharul
- Adaugam nuca macinata si scortisoara
- Calim compozitia pana se face dovleacul
- Lasam dovleacul calit la racit.
- Intre timp, preparam aluatul pentru foi: amestecam ingredientele si framantam pana obtinem coca
Aluatul il impartim in doua si intindem doua foi de dimensiunea tavii pe care o folosim (35 x20 cm in cazul nostru). Ungem tava cu ulei. Adaugam prima foaie
umplutura de dovleac
si acoperim cu cea de-a doua foaie
- Lasam la cuptorul incins (la 170 grade) pentru aproximativ 30 minute, pana se rumeneste. De preferat sa o lasam sa se raceasca. Pudram cu zahar. La noi nu a avut timp sa se raceasca placinta de post cu dovleac.
- pofta buna!
Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa şi beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul, avestea având, în principal, rolul de a regenera organismul. În componența chimică a dovleacului mai găsim și carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați, zeaxantină, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier.
Seminţele de dovleac au rol energizant și conțin ulei, protide, lecitină, acizi grași mono-nesaturați, aminoacizi, proteine, minerale, rezine și enzime care combat viermii intestinali, a scris doxologia.ro.