Știți povestea lui Dănilă Prepeleac?
Citiți-o când mâncați o plăcintă cu dovleac.

INGREDIENTE pentru foi de casa

  • 1 cescuta de ulei
  • 1 cescuta apa
  • faina cat sa obtinem o coca nu foarte tare
  • plic praf de copt
  • praf de sare

pentru umplutura:

  • 1 dovleac (1.5 kg)
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 varf de lingurita de scortisoaraplacinta de dovleac 1

PLAN DE LUCRU placinta de post

  1. curatam dovleacul. Il dam prin razatoare placinta de dovleac 2
  2. Adaugam zaharul  placinta de dovleac 3
  3. Adaugam nuca macinata si scortisoara placinta de dovleac 4
  4. Calim compozitia pana se face dovleacul placinta de dovleac 5
  5. Lasam dovleacul calit la racit.
  6. Intre timp, preparam aluatul pentru foi: amestecam ingredientele si framantam pana obtinem coca placinta de dovleac 6 Aluatul il impartim in doua si intindem doua foi de dimensiunea tavii pe care o folosim (35 x20 cm in cazul nostru). Ungem tava cu ulei. Adaugam prima foaie placinta de dovleac 7umplutura de dovleac placinta de dovleac 8si acoperim cu cea de-a doua foaie placinta de dovleac 9
  7. Lasam la cuptorul incins (la 170 grade) pentru aproximativ 30 minute, pana se rumeneste. De preferat sa o lasam sa se raceasca. Pudram cu zahar. La noi nu a avut timp sa se raceasca placinta de post cu dovleac.
  8. pofta buna!placinta de dovleac 10Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa şi beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul, avestea având, în principal, rolul de a regenera organismul. În componența chimică a dovleacului mai găsim și carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați, zeaxantină, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier.
    Seminţele de dovleac au rol energizant și conțin ulei, protide, lecitină, acizi grași mono-nesaturați, aminoacizi, proteine, minerale, rezine și enzime care combat viermii intestinali, a scris doxologia.ro.