Căutați idei de afaceri? Potrivit unor statistici recente, în topul afacerilor prolifice se află deschiderea unei cafenele și vânzarea sucurilor naturale. Trebuie doar curaj să îți iei soarta în propriile mâini. Principiul este foarte simplu: materia primă este ieftină în comparație cu prețul produsului finit.
Să luăm un exemplu simplu. Costin Bucur, considerat unul dintre cei mai pricepuți barista din România, a dezvăluit secretul espresso-ului perfect: 7 grame de cafea, apă încălzită la 88-92 de grade Celsius, o presiune de 9 atmosfere și 20 kg forță. Reținem 7 grame de cafea. Așadar, dintr-o pungă de 250 de grame de cafea măcinată ies aproximativ 35 de cafele. Un espresso se vinde cu măcar 6 lei într-un bar. Deci, 35×6=210 lei. O pungă de Lavazza de 180 de gr poate fi cumpărată cu 16 lei. Așadar, profit 210-16= 194 de lei, din care mai scădem chiria și salariile. Rămânem cu un profit de măcar 100 de lei la 35 de cafele servite. O cafenea vinde cel puțin 70 de cafele pe zi, deci are un profit zilnic de 200 de lei. Astfel, profitul lunar se ridică la 30×200=6.000 de lei. Hai, nu 6.000. Să spunem 4.000 de lei pe lună.
Idei de afaceri.2
Și nu este obligatoriu să avem o cafenea ca să vindem cafea. Sunt la modă acele „cașcarabete” care vând cafea la colțul străzii. În acest caz, dispar cheltuielile cu închirierea spațiului, înlocuite de taxe plătite municipalității, care în mod evident sunt mai mici.
Raționamentul este similar și în cazul sucurilor naturale. Acestea sunt vândute mai mult la standuri/„cașcarabete”, deci nu se pune problema să închiriem un spațiu generos. Dintr-un kilogram de portocale – care în această perioadă costă 4-5 lei – obținem măcar trei pahare (deci un pahar ne costă 5/3= 1,6 lei)? Profit: 6-1,6 = 4,4 lei la pahar (deci aproape prețul unui kilogram de portocale). Așadar, cumpărați un storcător de fructe. Voi reveni și cu alte idei de afaceri din domeniul alimentar.