Cei care urmăresc emisiuni culinare „de afară” sau care frecventează bloguri de profil în limba engleză tot aud/citesc de „self raising flour” (în traducere „făină cu agent de creștere”). Pe principiul „nu știe țăranul ce e șofranul”, prima dată te întrebi dacă e vreo făină dintr-un grâu special, care ajută aluatul să crească de capul lui, mai ceva ca Făt-Frumos. Apoi analizezi și îți dai seama că nu poate exista așa ceva, indiferent cât de avansată ar fi civilizația gastronomică Occidentală sau de peste ocean.

De fapt, „self raising flour” este o făină deja amestecată cu făină și maia. Am văzut pentru prima oară așa ceva într-un hipermarket de la noi weekendul trecut. Poate că există de mult timp și în România, dar până acum nu mi-a sărit în ochi. Nu m-am uitat după ea. Am „experimentat” cumpărând o pungă cu 500 gr de făină integrală de la sine crescătoare, amestecată cu semințe de dovleac și de floarea soarelui. Preț: 4 lei și ceva. Am devărsat-o într-un bol, am adăugat 300 ml de apă, am frământat și gata pâinea! Convenabil, ca timp. Dacă cumpăram separat făina, semințele și drojdia poate ieșeam mai ieftin, dar nu cu mult. Pot să spun că am luat o pâine … semipreparată. Vă recomand să încercați făină cu agent de creștere și la voi acasă.

Făină cu agent  de creștere și alte finețuri

Apropo! Foarte interesant articolul de pe foodstory.stirileprotv.ro, în care au fost explicate tipurile de făină:

„În primul rând, uită-te după cifre și numere: 000, 480, 550, 650. Fiecare dintre aceste cifre indica gradul de rafinare al făinii. Făina 000 este mai fină, mai albă și mai ușoară. Făina 650 este mai puțin fină, mai închisă la culoare și are mai mult gluten.

– Făina 000 – excelentă pentru aluaturi pufoase și ușoare de patiserie
– Făina 480 (sau 450) – făina fină, folosită tot în patiserie
– Faina 550 – făina mai dură decât primele două, bună pentru aproape orice aluat: de la cele de prăjituri, biscuiți, brioșe, până la cele de pâine și chiar și în produse de patiserie cum sunt aluaturile de tarte, foi de plăcintă, croissante.
– Făina 650 – pentru că are un conținut mai mare de gluten este ideală pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire: pâine, pizza, focaccia.

Corespondența cu termenii din străinătate:
Făina 000 si 480 = pastry flour (SUA) – făina 40 (Franța)- faina 00 (Italia)
Făina 550 = all purpose flour (SUA) – făina 55 (Franta) – făina 0 (Italia) – plain flour (Marea Britanie)
Făina 650 = high gluten flour/ bread flour (SUA) – făina 82 (Franta) – făina 1 (Italia)”.

Desigur, așa cum am mai spus, făină cu agent de creștere = self raising flour