De câte calorii avem nevoie în fiecare zi? Sau, pentru a tăia câteva zerouri, de câte kilocalorii? La general, veți găsi că o femeie „medie” ar trebui să consume aproximativ 1800 de kilocalorii, o gravidă are nevoie de aproximativ 2300 de kilocalorii, un bărbat – 2500 kilocalorii etc. Atenție! Multe site-uri „de profil” confundă „caloriile” cu „kilocaloriile”.  Prea multe! Scriu, de exemplu, că ai nevoie de 2200 de calorii pe zi, în condițiile în care laptele bătut de la Napolact are 46 de kilocalorii/100 de grame, adică 46000 de calorii/100 de grame!

 

În fine. Să te ghidezi după generalități când este vorba de nutriție e ca și cum ai da vreo atenție horoscopului pe care îl citești în ziar sau pe care ți-l servesc matinalele televizate.  O naivitate!

 

Răspunsul la întrebarea „câte calorii trebuie să consum zilnic” diferă semnificativ de la persoană la persoană, în funcție de vârstă, sex, înălțime, greutate, activități fizice. Nu e musai să apelăm la un nutriționist ca să aflăm cât putem mânca. Există numeroase calculatoare de calorii, care țin cont de toți factorii enumerați ceva mai sus. Următorul pas este să alcătuim meniul zilnic, cântărind cu rigoare ce punem în farfurie, pe baza tabelelor de calorii pe care le găsim pe google tastând „tabel calorii”.

 

Cea mai utilă ustensilă pentru a afla câte calorii

 

Orice mâncare presupune gramaje pe care trebuie să le măsurăm cu precizie. 20 de grame în plus sau în minus sunt importante. Cu atât mai riguroși suntem în caz de dietă. Aici intră în scenă cea mai importantă ustensilă de bucătărie: cântarul.

 

Făceam parte din categoria celor care credeau că pot suplini cântarul de bucătărie cu diverse recipiente cu gradație, dar mai rău mă chinuiam. Am studiat ce e pe piață, urmărind să aibă bol detașabil. În felul acesta pot cântări doar ingredientele. Se spune că cel mai bine este să folosim recipiente de inox, deci asta a fost a doua condiție. Am vrut, apoi, să aibă o capacitate de peste 3 kilograme. Și să aibă un preț bun. Scump nu înseamnă totdeauna calitate. De multe ori dăm bani pe brand, nu pe produs. Am avut noroc și am găsit cântarul ideal. Acum calculăm ușor câte calorii au mesele noastre zilnice!