Eu aș mânca clătite în fiecare zi. Știu, clătite = cocă primitivă cu niște umplutură (așa cum spune chef Scărlătescu cu dispreț), dar îmi asum această plăcere. Mult timp am făcut clătite într-o tigaie clasică, în care preparam și ostropel, prăjeam și cartofi, sotam și ciuperci etc. Chiar și așa, clătitele ieșeau ok și eram mulțumit. Abia când am cumpărat o tigaie specială am văzut, însă, ce am „pierdut” în tot acest timp. Iată 5 motive să folosești o tigaie de clătite.
1. O singură picătură de ulei este suficientă pentru a coace mai multe clătite. Se știe că uleiul de floarea soarelui prelucrat termic este nociv pentru organism. Recomandarea generală este să reducem la maxim consumul de ulei, deci acest avantaj dat de suprafața neaderentă este foarte important;

2. Este mai mică și mai ușoară decât o tigaie „obișnuită”, deci mult mai ușor de manevrat. Când spunem „clătite” ne apare în față imaginea clasică a unui bucătar care aruncă aluatul rotund până în înaltul tavanului pentru a-l rumeni și pe cealaltă parte. Cu o tigaie cu pereții înalți, mai grea, operațiunea este foarte greu de executat.

Tigaie de clătite înseamnă performanță

3. Nu există „clătite de sacrificiu”! Atunci când făceam clătite într-o tigaie universală, eram resemnat cu gândul că prima va fi fie nefăcută, fie „prea făcută”. Asta deoarece tigaia se încălzește mai greu și e posibil să torni compoziția prea devreme sau, dimpotrivă, aștepți prea mult și torni aluatul când este prea încinsă. Și ajungem la următorul punct…

4. O tigaie de clătite se încălzește repede și uniform. Temperatura ideală este un factor cheie atunci când vrem să facem clătite. Producătorii au dezvoltat tot felul de tehnologii care să ne ajute să turnăm compoziția în tigaia de clătite exact la momentul oportun. Una dintre aceste tehnologii este Thermo-Spot. La tigaia Tefal Natural Ceramic, de exemplu, există un cerc roșu în centru, care ne indică momentul despre care vorbeam.

5. Dacă folosim o tigaie cu înveliș din ceramică, sunt conservate perfect calitățile nutrienților, iar gustul clătitelor va fi deosebit. Dar într-o asemenea tigaie nu putem face doar clătite sau pancakes. „Ustensila” este ideală pentru a coace delicioase plăcinte cu carne sau cu brânză. Rețetele le găsiți aici și, respectiv, aici. Încercați. Nu-i așa că se merită să folosești o tigaie de clătite?