A savura cafeaua într-o cafenea este un comportament social. Poți la fel de bine să bei cafea și acasă, dar uneori trebuie să „ieși”. Să te întâlnești undeva cu prietenii. Licoarea neagră este un pretext. Dacă tot apelăm la ea, de ce să nu sporim frumusețea momentului cu un desert potrivit. O prăjitură, o felie de cheesecake, o brioșă cu ciocolată… ciocolată merge perfect cu cafeaua.

Se întâmplă, însă, să nimerești într-un loc unde prețurile sunt atât de nejustificat de mari, încât îți reprimi plăcerea. De exemplu, la Starbucks, o brioșă costă 10 lei. Pe bune?! Ăsta e jaf! 10 ani să stea acolo în vitrină. Nu e vorba că nu ți-o permiți. Dacă îți permiți să dai 9,5 lei pe un espresso dublu, cu siguranță ai bani și de-o brioșă. Ideea e că tu, care știi cât costă în realitate să „produci” un muffin, nu cumperi în semn de protest.

Cât costă o brioșă cu ciocolată?

Hai să vedem cât costă în realitate o brioșă. Luăm o rețetă simplă, cu ciocolată. Rotunjim prețurile în sus, adică ce costă sub un leu punem un leu:

– 210 gr faina – 1 leu
– 40 gr cacao – 1 leu
– 150 gr zahar – 1 leu
– 60 gr unt – 1 leu
– un plic de praf de copt – 1 leu
– 250 ml lapte – 1 leu
– 100gr ciocolata de calitate – 3 lei

Total: 9 lei

Din această rețetă ies 10 brioșe mari. Deci, o brioșă costă 0,9 lei. Să mai punem 3 lei salarii plus utilități consumate pentru a coace această brioșă cu ciocolată. Ar însemna 3,9 lei. Deci, peste 60% din preț îl dăm pe brand. Cam mult…