Se aprind reflectoare în bucătărie.
Pentru fani și pentru fane
Pe podium defilează, purtând o farfurie,
O delicioasă prăjitură cu banane.
INGREDIENTE pentru blat
- 8 albusuri
- 180 gr faina
- 150 gr zahar
- 1 plic praf de copt
- 1 praf sare (pt batut albusurile)
ingrediente pentru crema
- 8 galbenusuri
- 800 ml lapte
- 80 g faina
- 200 g zahar
- 200 ml smantana pentru frisca
- 10 g gelatina (1 pliculet)
- 1kg banane
Ingrediente pentru glazura
- 250 g ciocolata (100 gr ciocolata cu lapte si 150 gr ciocolata dark peste 55% cacao)
- 200 ml smantana pentru frisca
PLAN DE LUCRU prajitura cu banane delicioasa
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri.
Mixam cu un praf de sare albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma ferma care sta “bat”.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu o paleta de silicon.
Intindem compozitia intr-o tava (35×25 cm), tapetata cu hartie de copt pe fundul tavii. Forma pe care am folosit-o are peretii detasabili, pentru a putea scoate mai usor prajitura.
Bagam la cuptorul incins la 180 grade pentru apoximativ 20 de minute, pana se rumeneste. Verificam cu scobitoarea daca este facut blatul. Lasam sa se raceasca complet blatul, apoi scoatem din forma si dezlipim usor hartia de copt de pe spatele blatului. Asezam blatul in aceeasi forma in care am copt.
Pentru crema, pasii sunt la fel ca la prajitura delicioasa cu creme patissiere. Amestecam cu telul galbenusurile impreuna cu zaharul.
Turnam 50 ml lapte si omogenizam.
Adaugam faina, amestecam cu telul (pentru a nu se forma cocoloase), apoi turnam inca 50 ml lapte si omogenizam.
Restul de lapte (700 ml lapte) il punem pe foc si il lasam pana ajunge la punctul de fierbere. Cand laptele a inceput sa fiarba adaugam amestecul de galbenusuri si amestecam continuu cu telul , tinem pe foc mic pana cand obtinem o budinca. Am obtinut crema de patiserie (creme patissiere sau crema de oua) Punem gelatina in apa rece cat sa o acopere si o lasam la hidratat timp de 10 min. Apoi o dizolvam pe foc mic, atentie fara a fierbe! Adaugam gelatina dizolvata in crema calduta, apoi o lasam sa se raceasca, la temperatura camerei. Mixam smantana lichida pana obtinem frisca, apoi o incorporam usor cu spatula de silicon in crema de patiserie.
Adaugam peste blat bananele taiate pe jumatate longitudinal,
apoi acoperim cu crema
Am pus peretii detasabili de la forma de copt, pentru a nu curge din crema.
Pentru glazura incalzim bine smantana fara a fierbe, apoi adaugam ciocolata rupta in bucati mai mici. Amestecam energic pana se dizolva complet ciocolata. Turnam glazura astfel obtinuta peste crema.
Lasam la frigider pana se intareste glazura
pofta buna la prajitura cu banane delicioasa!