Am pornit de la ideea că
Mai toți avem în cămară zacuscă.
Ulei, sare, făină se găsesc
Gătim și pentru cei care postesc.
INGREDIENTE
- 250 gr faina
- jumatate plic de drojdie uscata
- 30 ml ulei de masline
- 150 ml apă călduță
- un praf de sare
pentru umplutura
- zacusca
- masline feliate fara samburi
PLAN DE LUCRU placintele cu zacusca
- amestecam faina cu drojdia, sarea si uleiul de masline. Adaugam apa treptat si framantam temeinic pana cand obtinem un aluat elastic, nelipicios. Lasam aluatul la dospit intr-un loc cald pentru macar 30 de minute.
- am impartit aluatul in 8 ”mingiute”. Presam fiecare mingiuta intre podurile palmelor (sau o turtim cu sucitorul) si o transformam intr-o foaie rotunda in centrul careia punem o lingurita de zacusca si cateva felii de masline.
- unim marginile aluatului si le ”sigilam” cu ajutorul unei furculite
- bagam la cuptorul incins la 200 de grade pentru aproximativ 12 minute, pana se rumenesc. Priviti ce placintele cu zacusca! Nu va vine sa le mancati? 😀
Recomandam reteta de zacusca a lui Adi Hadean: „Am copt vinetele, ardeii și gogoșarii pe grătar. Asta înseamnă că-i un pic de lucru dar merită, poți în felul ăsta să scapi de pieile de ardei și de gogoșar, care nu-s între prietenii aparatului digestiv. De asemenea, poți să scapi de semințele lor, chiar și de semințele vinetelor, dacă se întâmplă ca acestea să fie foarte multe (nu poți să scapi de toate, dar cu cât îndepărtezi mai multe, cu atât mai bine).
Am curățat ceapa și am tăiat-o în cuburi mari pe care le-am pus pe foc mic, împreună cu uleiul (am preferat să reduc mult cantitatea de ulei, dacă-i ceva ce nu-mi place, apoi de bună seamă nu-mi place o zacuscă uleioasă). Am făcut focul atât de mic încât i-a luat aproape o oră cepei să se înmoaie corespunzător. Între timp, vinetele, ardeii și gogoșarii se scurgeau încet și se răceau suficient de mult pentru a fi tocate. Nu am tocat nimic cu mașina, le-am tocat pe toate cu cuțitul. E adevărat, vinetele se transformă într-o pastă destul de fină dar ardeii și gogoșarii sunt identificabili în poveste, la fel și ceapa. Buun. După ce s-a înmuiat ceapa, am pus peste ea ardeii și gogoșarii și ardeii iar după o jumătate de ceas, tot pe foc mic, am pus vinetele și mirodeniile… Continuarea AICI„.
Simona
martie 27, 2015 @ 08:20
O gustare delicioasa!
olivia
martie 27, 2015 @ 16:33
Oreteta binevenita.
hapleablog
martie 27, 2015 @ 21:14
Multumesc!
Laura Nechita
martie 28, 2015 @ 14:29
Grozave! Chiar grozave! Faina ideea! Bravoo!
Cristina
martie 29, 2015 @ 20:45
Un aperitiv interesant! Trebuie incercat, asa ca retin ideea 😉