Gărgăriță-riță
Zboară-n poieniță
Unde papă un gustos
Orez cu lapte de cocos.
INGREDIENTE
- 750 ml lapte de cocos
- 175 gr orez
- 175 ml apa rece
- 3 linguri indulcitor Green Sugar
- 30 gr nuca de cocos
- coaja de la o portocala
- dulceata (fara zahar) pt topping
PLAN DE LUCRU orez cu lapte de cocos
- Orezul cu lapte este unul dintre cele mai simple si mai iubite deserturi. Daca folosim lapte de cocos, il putem savura si cand tinem post. Reteta, ale carei origini se pierd in timp, suna cam asa: punem orezul la fiert impreuna cu apa
- dupa 5 minute, dupa ce orezul a absorbit apa, adaugam laptele de cocos.
- Lasam pe foc 2 minute, apoi adaugam indulcitorul, coaja de portocala si nuca de cocos.
- Mai lasam pe foc redus inca 20 minute, pana cand orezul absoarbe tot laptele. Daca orezul este inca tare dupa acest timp, mai adaugati lapte de cocos sau apa si lasati ca si lichidul suplimentar sa fie absorbit.
- Se poate servi cald sau rece.
- Optional putem adauga scortisoara sau dulceata (fara zahar) deasupra.
- Acum putem sa savuram orez cu lapte de cocos. Pofta buna!
Nu este obligatoriu sa cumparati lapte de cocos la cutie. Puteti sa il obtineti direct „de la sursa”, din nuci de cocos. Blogul bucatarieindiana ne invata cum: Inspectati cei 3 ochi ai nucii. Unul este mai moale. Acolo dati gaura.
Aveti nevoie de un obiect ascutit si subtirel, ca o andrea, care sa fie perfect curat, si cu care sa curatati ochiul moale, asa incat sa puteti apoi baga un pai in interior si extrage sucul. Daca sucul e dulce si bun, atunci sigur ati gasit o nuca super. Daca sucul e asa si-asa de dulce, insa nu e rau la gust, cam ca apa, atunci nuca e totusi ok. Daca sucul e acru sau rau la gust, e foarte posibil ca nuca sa fie veche sau sa fi avut vreun defect ascuns – se prea poate sa trebuiasca sa o aruncati insa va veti da seama de acest lucru dupa ce o despicati in doua. Acest suc este foarte racoritor si o bautura numai buna pentru vara, fara sa fie nevoie sa tineti nuca la frigider.
Pentru a scoate si pulpa, spargem nuca de cocos de podea (preferabil de ciment), apoi o bagam in cuptor la 200 de grade aproximativ 15 minute. Scoatem nuca din cuptor, o lasam sa se raceasca si, cu ajutorul unui cutit, desprindem bucati de pulpa pe care o dam prin razatoare.