Hai să vă spun ce am văzut
Într-o carte de bucate:
Lipii emiliane Gennaro a făcut
Și le-a mâncat pe toate!
INGREDIENTE
- 200 grame faina
- 1 praf de sare
- 5 gr drojdie uscata
- 20 gr untura (am folosit unt la temperatura camerei)
- 110 ml apa
PLAN DE LUCRU lipii emiliane
- amestecăm făina cu sarea și drojdia, apoi cu untul.
- Turnăm treptat apa și framântăm până obținem un aluat fin
- lăsăm la dospit cel puțin 30 minute, apoi formăm 6-8 mingiuțe din aluat pe care le întindem cu sucitorul, în foi rotunde cu grosime de 1-2 mm.
- rumenim lipiile în tigaia încinsă (cam un minut pe fiecare parte)
- am servit lipii emiliane cu guacamole.
- Poftă bună!
Așa cum scria Gennaro Contaldo în cartea „Doi italieni cu bun gust”, „această rețetă este atât de specifică regiunii Emilia-Romagna, încât și marele poet Giovanni Pascoli a scris despre ea. Acum este o gustare populară pe tot terioriul Italiei, vândută în chioșcuri numite piadinerie și umplută cu carne afumată, diverse feluri de btânză și legume. Cel mai bine este ca lipiile să fie umplute cât sunt încă fierbinți, abia scoase din tigaie, când brânza se topește în interior, și mâncate pe loc. Rețeta originară folosește strutto (untură); cine nu are untură, poate folosi cu încredere unt”. Un lucru este cert: aceste lipii italiene sunt mai bune decât lipiile „clasice” libaneze, pentru că, datorită untului din compoziție, nu se întăresc după ce se răcesc. Rămân moi precum tortilla, doar că nu au toate E-urile pe care le are tortilla care se găsește la noi în comerț (si dacă vă veți uita pe etichetă veți vedea că vorbim despre destule chimicale, care mai de care mai nocive).
„Nimic nu vorbește mai bine despre Romagna decât această pâine a noastră – este un simbol al devotamentului pentru pământul natal”, scria Giovanni Pascoli.