KURTOS KALACS (Cozonac secuiesc)

Istvan joacă șah, e la mutare.
Cei din jur nu mai au răbdare.
„No, ce-ți ie ziua toată, baci?
Uite, trece baba cu colacii!”.

INGREDIENTE pentru aluatul de cozonac secuiesc

  • 500 gr faina
  • 260 ml lapte
  • 7 grame de drojdie uscata
  • 50 gr unt la temperatura camerei
  • 2 linguri zahar
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • coaja de la o portocala
  • se poate folosi si esenta de vanilie sau de rom dupa preferinte

pentru uns pe deasupra

  • apa, apoi 200 gr zahar (am folosit zahar brut)

PLAN DE LUCRU kurtos kalacs

Mai intai incalzim laptele intr-un ibric cu o lingurita de zahar, cu coaja de portocale și cu aromele. Amestecam cu drojdia si lasam 10-15 minute, ca sa se „umfle” drojdia.

Amestecam faina cu zaharul, oul, praful de sare. Adaugam drojdia dizolvata in laptele caldut. Framantam pana obtinem un aluat omogen (poate fi mai lipicios).

Adaugam si untul si mai framantam cu simt de raspundere macar 10 minute.

Lasam aluatul la crescut cel putin 60 minute, intr-un mediu cald.

Pentru mai multe poze cu prepararea aluatului, click aici.

Ne pregatim „ustensilele” pentru a putea infasura aluatul de kurtos. Am folosit niste borcane, pe care le-am imbracat in hartie pergament.

Din aluatul crescut formam 6 mingiute. Intindem fiecare mingiuta in parte cu sucitorul

pentru ca apoi sa taiem fasii lungi si inguste. Am folosit doua metode de decupare a aluatului

Rulam fasiile de aluat pe borcanele deja imbracate cu hartia de copt.

Le ungem cu apa, folosind o pensula de silicon.

kurtos kalacs

Am vazut apoi ca o varianta mai buna ar fi de uns cu unt topit. O sa incerc si aceasta varianta, la urmatoarea runda de kurtos.

„Tavalim” cozonacul secuiesc prin zahar. Se poate sa ii dati si prin nuca de cocos, nuca macinata, scortisoara, etc. Noi am preferat doar prin zahar.

Ii lasam in cuptorul incins la 180 grade, pana se rumenesc (aproximativ 30 minute).

kurtos kalacs

Ii scoatem usor de pe borcan, fara a le srica forma, apoi ii mancam.

Pofta buna la kurtos kalacs!

kurtos kalacs

Leave Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

author
By hapleablog
Cumpărați cartea
Aboneaza-te la NEWSLETTER

Introdu adresa ta de email pentru a primi cele mai noi retete

Alătură-te celorlalți 1.572 de abonați

Partener

Copyright Retete-haplea.ro 2010-2020