M-am văzut ieri cu Neculce,
Nu Ion, ci tanti Geta
M-a întrebat rețeta
De băscuțe cu brânză dulce.
INGREDIENTE pentru aluat
- 500 gr faina
- 250 ml lapte
- 30 gr drojdie proaspata (sau un pliculet drojdie uscata)
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 150 gr zahar
- 2 oua
- 1 praf de sare
- 2 pliculete zahar vanilat (se poate folosi si esenta)
ingrediente pentru umplutura
- 250 gr branza dulce
- 1 ou
- 2 linguri de zahar
- zahar vanilat
- 50 gr stafide
ingrediente pentru uns deasupra
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura de lapte
PLAN DE LUCRU bascute cu branza dulce
- Mai intai facem maiaua: topim zaharul in laptele caldut si amestecam cu drojdia uscata. Lasam 15 minute in mediu cald. Ar trebui sa isi dubleze volumul in acest timp.
- Punem faina intr-un castron mare. Facem o adancitura in centru, unde adaugam maiaua. Incorporam maiaua, apoi adaugam sarea , zaharul vanilat, untul si oul. Framantam bine pana se omogenizeaza complet. Obtinem o coca lipicioasa.
- Lasam aluatul la crescut (in mediu cald) pana cand acesta isi tripleaza volumul. Impartim aluatul in trei parti egale. Intindem fiecare aluat cu sucitorul. Trebuie sa lasam aluatul mai gros (nu trebuie intins subtire), apoi il decupam cu gura unui pahar mai mare sau a unei cani. Din fiecare parte de aluat am obtinut cate patru bascute. Repetam procedeul cu restul de coca. In total am obtinut 12 bascute. Am procedat asa pentru ca nu am avut un blat mare pt intins coca pentru a intinde tot aluatul odata. Asezam bascutele in tava de cuptor acoperita cu hartia de copt
- Lasam la crescut tot in mediu cald (aproximativ 30 minute), timp in care pregatim umplutura. Amestecam branza cu oul si zaharul si stafidele. Cu fundul unui pahar de diametru mai mic, apasam in centrul fiecarei bascute. In acest orificiu format punem umplutura de branza. Le ungem (am folosit o pensula de silicon) cu galbenusul de ou amestecat cu laptele. Optional, putem presara zahar deasupra.
- Lasam pentru aproximativ 20 minute in cuptorul incins la 180 de grade, pana cand se rumenesc frumos deasupra.
- Pofta buna la bascute cu branza dulce si stafide.