De Mahomed ai auzit pe când erai elev,
Dar să mute munți poate chiar oricine
Adevărata șmecherie, dacă n-ajungi la Kiev
Este să vină tortul Kiev la tine.
INGREDIENTE pentru blat (diametru 24 de cm):
ingrediente pentru bezelele de ciocolata:
- 2 albusuri
- 100 gr zahar
- 2 linguri cacao (cernuta)
ingrediente pentru crema de caramel
- 400 gr unt la temperatura camerei (am folosit cu 82% grasime)
- 1 1/2 cutie dulce de leche ( eu am folosit 600 gr de Caramelo, de la DeLatte)
pentru insiropat blatul
- 100 ml apa
- 2 linguri de zahar
ne mai trebuie:
- 2 linguri de nuci tocate grosier (pe care le asezam deasupra cremei caramel)
- 50 gr nuci macinate pentru ornat deasupra
- 30 gr ciocolata pt ornat deasupra
PLAN DE LUCRU tort kiev cu ciocolata
- Pentru inceput trebuie facute bezelele. Eu am preferat sa le fac cu o seara inainte.
- Mixam (la viteza mica) albusurile cu un praf de sare, pana cand acestea sunt pufoase (varfuri moi), apoi adaugam treptat zaharul si mixam in continuare (crestem viteza treptat) pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa (varfuri tari). Adaugam cacaoa cernuta si o incorporam cu o spatula de silicon. Luam cu o lingura din aceasta bezea si asezam pe o tava acoperita cu hartie de copt, formand astfel bezelele.
- Lasam la cuptorul incins la 110 grade timp de o ora si jumatate. Eu am folosit si functia de ventilatie a cuptorului. Verificam bezelele, acestea sunt facute cand sunt uscate exterior si interior.
- Pentru prepararea blatului de cacao, separam albusurile de galbenusuri . Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi treptat adaugam zaharul pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Adaugam rand pe rand galbenusurile si le incorporam cu o spatula de silicon. Apoi urmeaza untul topit (racit), incorporam tot cu spatula de silicon. La final omogenizam cu faina amestecata cu cacaoa (cernute).
- Compozitia obtinuta o asezam intr-o forma (cu pereti detasabili, diametru 24 cm, tapetata cu hartie de copt pe fundul tavii), si o bagam la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 20 minute (pana cand trece testul scobitorii). Lasam sa se raceasca complet apoi desprindem blatul si il asezam pe un platou
- Prepararea cremei: Intr-un vas incapator punem untul (la temperatura camerei) si il mixam pana cand acesta devine cremos, apoi adaugam treptat dulcele de leche si mixam la viteza mica pana la omogenizarea completa. Astfel am obtinut crema.
- Pentru sirop, punem pe foc apa cu zaharul, lasam pana cand se topeste zaharul apoi lasam deoparte sa se raceasca.
Taiem blatul pe jumatate. Blatul de jos il asezam pe platou, il insiropam apoi il ungem cu 1/4 din crema caramel. Apoi adaugam nucile taiate grosier (cele 2 linguri). - Adaugam bezelele cu partea de sus in jos peste stratul de crema.
- Cealalta jumatate de blat o ungem (pe partea de sus) cu 1/4 din crema, si asezam peste bezele, lasand fata “taiata” deasupra pentru a ramane plana. Am facut tot acest procedeu folosind inelul detasabil, prins in jurul tortului
- Apoi inlaturam inelul si invelim tortul cu crema ramasa (jumatate din ea).
- Am ornat cu nuca macinata pe marginea tortului. Pentru ornat deasupra am topit ciocolata pe bain-marie si apoi cu un posh cu dui mic am format o panza de paianjen.
- Lasam la racit, apoi servim cu mare pofta, mai ales de catre cei care sunt indragostiti de caramel.
- Pofta buna la tort kiev cu ciocolata si crema caramel!
- Noi am savurat acest tort kiev cu ciocolata. Ne-a placut foarte mult toata intrepatrunderea de gusturi (crema caramel, crocantul bezelei, blatul ciocolatos, yuuuuummyyy)