Ca și Corina, am o întrebare:
Există pe lumea asta cineva
Să nu fi călcat pragul cuiva cu-o floare
Pufoasă, îndulcită cu Nutella?
INGREDIENTE pentru aluat
- 500 gr faina
- 250 ml lapte
- 30 gr drojdie proaspata (sau un pliculet drojdie uscata)
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 150 gr zahar
- 2 oua
- 1 praf de sare
- 2 pliculete zahar vanilat (se poate folosi si esenta)
ingrediente pentru umplutura
- nutella (cate o lingurita pentru fiecare floare)
ingrediente pentru uns deasupra
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura de lapte
PLAN DE LUCRU pufosenii in forma de floare
- Mai intai facem maiaua: incalzim laptele cu zaharul si amestecam cu drojdia uscata. Lasam 15 minute in mediu cald. Ar trebui sa isi dubleze volumul in acest timp.
- Punem faina intr-un castron mare. Facem o adancitura in centru, unde adaugam maiaua. Incorporam maiaua, apoi adaugam sarea , zaharul vanilat, untul si oul. Apoi framantam bine pana se omogenizeaza complet. Obtinem o coca putin lipicioasa.
- Lasam aluatul la crescut (in mediu cald) pana cand acesta isi tripleaza volumul. Am folosit acelasi aluat ca la bascute cu branza dulce si stafide. Impartim aluatul in trei parti egale. Intindem fiecare aluat cu sucitorul. Trebuie sa lasam aluatul mai gros (nu trebuie intins subtire), apoi il decupam in forma de patrat. Din fiecare parte de aluat am obtinut cate patru astfel de flori pufoase . Repetam procedeul cu restul de coca, in total am obtinut 12 pufosenii. Am procedat asa pentru ca nu am avut un blat mare pt intins coca pentru a intinde tot aluatul odata.
- Apoi, urmatorul pas a fost sa decupam cu un cutit colturile acestor patrate, la distanta de aproximativ 5-10 cm fata de margine. Trebuie sa lasam cate o parte nedecupata intre colturile decupate , asa cum se vede in imagine. Apoi adaugam cate o lingurita generoasa de nutellasi impachetam foarte simplu, unim capetele opuse doua cate doua, formand o floare deasupra. Am facut 4 pufosenii cu umplutura de branza cheddar, am vrut si ceva sarat. Trebuie sa recunosc ca nu m-am hotarat nici acum care sunt mai bune: cele dulci sau cele sarate….
Asezam florile astfel formate in tava de cuptor acoperita cu hartia de copt - Le ungem (am folosit o pensula de silicon) cu galbenusul de ou amestecat cu laptele. Optional putem presara zahar deasupra pentru cele cu nutella.
- Lasam pentru aproximativ 20 minute in cuptorul incins la 180 de grade, pana cand se rumenesc frumos deasupra.
- Pofta buna la pufosenii in forma de floare cu nutella.