Pe-acest desert pun miza toată
Și nu e deloc un bluf
Este, cu fină ciocolată,
Minunat mini-guguluf.
INGREDIENTE
- 210 gr faina
- 40 gr cacao
- 150 gr zahar
- 60 gr unt
- esenta de rom
- un plic de praf de copt
- 250 ml lapte
- 100 gr ciocolata Mars
pentru topping
- 50 ml smantana dulce
- 50 gr unt
- 4 linguri zahar
PLAN DE LUCRU mini-guguluf cu caramel
- amestecam intr-un bol faina cu cacao (cernute) si praful de copt, plus zaharul
Topim untul si il adaugam peste lapte, apoi omogenizam amestecul de lapte cu amestecul de faina
- Tocam marunt ciocolata Mars
- In formele de guguluf, punem jumatate din compozitie, apoi adaugam ciocolata
Acoperim cu restul de compozitie.
- Bagam la cuptorul incins la 180 grade pentru 20-25 minute
- Pentru caramel, caramelizam zaharul, apoi adaugam smantana dulce (fierbinte, dar nu fiarta!). Omogenizam amestecand in continuu, luam de pe foc si adaugam untul.
Amestecam pana obtinem o crema omogena.
- Lasam la rece caramelul ca sa capete consistenta dorita, apoi ornam mini-guguluf cu caramel dupa plac.
- pofta buna!
Guguluf este o prăjitură cu formă caracteristică (ce seamănă cu un turban), acoperită cu stafide, preparată într-o matriță specială de ceramică. Guguluful este o specialitate din Alsacia, Austria, Republica Cehă și Germania de sud.
Potrivit wikipedia, originea cuvântului guguluf este cuvântul din germană Gugelhupf sau Gugelhopf, unde Gugel semnifică „cagulă”, „scufie”, la modă în Evul Mediu în Germania, iar Hupf (Hefe) semnifică „drojdie (de panificație)”. Unii cred că denumirea germană Gugelhupf ar proveni de la cuvântul german Kugelhut, unde Kugel semnifică „bilă”, „bulgăr”, iar Hut semnifică „pălărie”.
Rocsy Ciobanu
mai 12, 2015 @ 21:40
Ce delicioase!
Laura Nechita
mai 13, 2015 @ 21:49
Ma topesc de pofta cand vad ce fel le-ai facut! 😡
Laura Nechita
mai 13, 2015 @ 21:53
Nu stiu ce emoticon apare, dar eu am vrut sa fie altceva :))))
TeoBucatar
mai 14, 2015 @ 20:54
Pentru caramel like oricand!