În lumea-ntreagă răspândiți,
Bogați în vitamina C,
Gălbiorii sunt gătiți
Încă din vremuri antice.
INGREDIENTE
- 400 gr galbiori proaspeti
- o ceapa
- un catel usturoi
- o foaie dafin
- 150 ml frisca dulce
- 50 gr parmezan razuit
- o jumatate de legatura de patrunjel
- sare, piper, ulei de masline
PLAN DE LUCRU galbiori cu sos de smantana
- curatam, spalam si, daca sunt mari, taiem galbiorii in jumatate sau in patru
- se taie ceapa marunt si se caleste in ulei de masline
- se adauga ciupercile. Condimentam cu sare si piper.
- Scufundam frunza de dafin in zeama lasata de galbiori. Tinem pe foc, la flacara mare, pana se evapora lichidul
- adaugam smantana. Reducem flacara la mediu si mai lasam 5-6 minute
- oprim focul. Adaugam usturoiul presat, parmezanul si patrujelul tocat marunt.
Amestecam
- preparatul galbiori cu sos de smantana merge de minune cu mamaliga. pofta buna!
Dintre beneficiile galbiorilor sunt menționate conținutul ridicat de vitamina C și D, aportul important de potasiu în alimentație. Ciuperca se pretează foarte bine oricărei variante de conservare sau gătire, ceea ce este un motiv în plus pentru a fi în topul ciupercilor căutate și apreciate. Vă aminteam mai sus cum că este comestibilă și aduce oarecum cu mirosul și gustul caisei, motiv pentru care unii încearcă să profite de acest aspect și nu o mai fierb sau prăjesc, ci o prepară și crudă, sau trasă câteva secunde la tigaie.
Laura Nechita
august 27, 2015 @ 23:16
Demential! Ii ador pregatiti asa!